Centeridén som liknar ett haveri

Privatisering av AF löser inga problem

Enligt en av de 73 punkterna i januariöverenskommelsen ska kärnan i Arbetsförmedlingen verksamhet – själva arbetsförmedlandet – privatiseras. Det är en centerpartistisk idé och minst en av partiets riksdagsledamöter, Martin Ådahl, är entusiastisk som ett barn på julafton.

Här behöver man varken läsa den utredning om Arbetsförmedlingen som presenteras i morgon eller tänka efter. Det är bara att köra.

Matchningen som arbetsförmedlandet kallas ska konkurrensutsättas och de privata företagen kommer att få betalt efter prestation. Det ska löna sig att sätta andra i arbete.

Misslyckad idé

Samma grundtanke gav oss både jobbcoacher och etableringslotsar. Det gick inte så bra. Arbetsmarknadspolitik ska inte förknippas med kristallhealing eller terrorrekrytering.

Det kan hända att det finns länder och situationer där Ådals idéer kan fungera, men Sverige är inte ett sådant land och nu är inte ett sådant tillfälle. För att förstå varför finns det några saker man måste veta om vår arbetsmarknad.

Den första är att en väldigt stor del av svenskarna arbetar. Sysselsättningsgraden i åldrarna 20-64 år var nästan 82 procent år 2017. Det är högst i EU och en imponerande siffra också historiskt.

Svårt att hitta arbetskraft

Därför är det kanske inte så konstigt att många arbetsgivare har svårt att hitta arbetskraft med rätt utbildning och rätt erfarenhet. Arbetsförmedlingens prognoser säger att bristen på arbetskraft förhindrar jobbtillväxten. Privata företag beskriver hur rekryteringar misslyckas och kommunerna talar om bristen på personal som en utmaning för välfärden.

Samtidigt har Sverige många arbetslösa, 327 000 enligt de senaste siffrorna från SCB. Många av de arbetslösa står långt från arbetsmarknaden, som politiker och byråkrater brukar säga. I klartext betyder det att många arbetslösa saknar gymnasieutbildning, kunskaper i svenska eller både och.

Det är det andra man måste veta för att förstå varför Centerns privatiseringsplaner inte kommer att fungera.

Rejäla insatser behövs

För att den som är utsliten, har varit arbetslös länge eller som saknar rätt utbildning och kanske dessutom behöver lära sig språket ska ha en chans att få ett jobb behövs rejäla insatser. Det kan krävas lönesubventioner, skyddade anställningar och naturligtvis utbildningsmöjligheter. Dessutom kan det ta tid.

Tror någon att de centerpartistiska privatförmedlarna kommer att ha dessa resurser? Eller att de kommer att vilja använda den tid som krävs när hela uppdraget bygger på betalning vid leverans?

Naturligtvis inte.

Omställningsråden TSL och TRR som i dag hjälper uppsagda arbetare och tjänstemän beskriver nu hur varslen är på väg att öka. Det kommer att bli tuffare på arbetsmarknaden. Att just då kasta ut arbetsmarknadspolitiken i ännu ett privatiseringsexperiment är inte någon bra idé.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.