Kriminella gäng skrämmer stan

En 19-årig ung man är död. Han sköts ihjäl i bostadsområdet Skäggetorp i Linköping natten till i tisdags. Människor som bor i området beskrev det som en filmscen. Pistoler avlossades från två håll. Sexton personer har anhållits och universitetsstaden befinner sig i chocktillstånd.

Dödsskjutningen var ingen överraskning. Gängkrigen i staden har pågått i drygt tre år med varierande intensitet. Det handlar om två rivaliserande gäng, Black Cobra och Bergagänget. De styr stadens knarkhandel och utövar utpressning. Konflikter mellan medlemmar har vid flera tillfällen urartat i slagsmål, knivskärningar och skottlossning.   

Förra sommaren blev tidningen Corren i Linköping hotad två gånger av personer med koppling till kriminella gäng. De kom in på redaktionen och hade synpunkter på tidningens publiceringar och krävde att artiklar skulle plockas bort från sajten. Correns publisher Charlotta Friborg berättade i en intervju i Gomorron Sverige i SVT i onsdags att gängen består av en liten kärna med yrkeskriminella. Men de rekryterar nya medlemmar bland killar som knappt nått tonåren.

Förebilder

Man behöver inte ha sett Al Pacino i Scarface eller lyssnat på svenska hiphopgruppen Kartellen för att kunna historien bakom de flesta som slår in på en brottsbana. Det är oftast unga killar från dåliga förhållanden som växer upp utan framtidshopp och vars förebilder är äldre kriminella.

Även den nyligen avlidne musikproducenten Christian Falk berättade i sitt känsloladdade Sommarprogram i lördags om sin arbetaruppväxt i ett alkishem. Hade han inte blivit omhändertagen av en lärarinna är han övertygad om att hans liv tagit en mörkare vändning.

Positiva vuxna förebilder kan vara avgörande, för det har vi alla ett ansvar. Men framför allt behövs en fungerande poliskår. Att bara rycka ut när krisen redan sker räcker inte, arbetet måste börja långt innan unga pojkar blivit kriminella.

Närpoliser

Nästa år ska samtliga polismyndigheter slås samman till en enda. 500 miljoner ska sparas. Det riskerar att drabba det viktiga förebyggande arbetet som i dag främst utförs av närpoliser. I utsatta områden där förtroendet för ordningsmakten ofta är lågt kan närpolisen fylla en viktigare roll än på andra ställen.

Linköpingsborna vill få ett slut på kriminella uppgörelser, våld och bråk. Men besparingar på närpolisen är ingen långsiktig lösning.

Följ ämnen i artikeln