Skitjobb - inte lathet är de ungas problem

LO-fackens hjälptelefon har tagit emot många samtal i sommar. Många unga har berättat hur de tvingats arbeta gratis på restauranger och kaféer. (Tjejen på bilden har inget med artikeln att göra)

"Små knegarna, små knegarna är lustiga att se". Så sjunger huvudkaraktärerna Kenta och Stoffe i en klassisk scen i Stefan Jarls dokumentär "Dom kallar oss mods" från 1968. De sitter och bakfylleäter på Sergels torg och tittar på när "Medelsvenssons" hastar mot tunnelbanan och jobbet. För inte så länge sedan sågs ett fast arbete, villa och Volvo som höjden av tristess. Svensson-livet skulle undvikas så länge det bara var möjligt. I dag framstår det som en utopi för många unga.

Steg mot självständighet

I kväll drabbar våra riksdagspartier samman i en jobbdebatt i SVT och ungas arbete och arbetslöshet lär stå högt på dagordningen.

I dag är inte ens de som har en högre utbildning garanterad ett arbete. Ungdomsarbetslösheten är hög i både Sverige och stora delar av Europa. De jobb som erbjuds är ofta i form av osäkra vikariat, projekt- och timanställningar.

Att behöva vänta på ett sms på morgonen för att veta om man har ett jobb att gå till är vardag för många. Att slippa nio till fem-ekorrhjulet kunde av Kentas och Stoffes generation beskrivas som en frihet. I dag har det tillståndet förbytts till osäkerhet.

Det är ofta på sommaren som unga människor får sina första erfarenheter av arbetsmarknaden. Ett sommarjobb är ett steg mot självständighet. Men det kan också bli ett obehagligt möte.

I juli månad mottog LO-fackens hjälptelefon mer än dubbelt så många samtal från ungdomar jämfört med i fjol. Unga har ringt och berättat att de fått provjobba gratis och blivit hemskickade på grund av vädret. När det inte funnits jobb har de heller inte fått betalt. Minderåriga har fått arbeta tolvtimmarspass utan rast.

Vi blir vuxna senare

I dag är svenskar närmare 30 år när de får sin första fasta anställning. Utan en trygg anställning är det svårt att ställa krav på sin arbetsgivare, skaffa en lägenhet och familj, ta semester och banklån och kunna planera sin framtid. Det gör att hela vuxenblivandet fördröjs.

Trots den krassa verkligheten sägs det ofta slappt att unga är för kräsna och bortskämda för att ta "skitjobb". I sommar har Linda Skugges fyra år gamla debattartikel i Aftonbladet med den tesen återigen spridits i sociala medier. Unga är lata, slarviga och oengagerade. Därför får de inga jobb, verkar folk tro. Men problemet är inte att unga vägrar "skitjobb" – utan att jobben är för få och de osäkra anställningarna för många.

Följ ämnen i artikeln