Reinfeldts många bortförklaringar

Publicerad 2012-06-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Folk i allmänhet har fått mer pengar kvar i plånboken, upprepar Fredrik Reinfeldt gärna. Vad han däremot inte vill prata om är den växande grupp som har fått det sämre under alliansregeringen. Inkomstskillnaderna har visserligen ökat konstant sedan 1981. Men sedan 2006 har de skenat. Ett orättvisare Sverige har vuxit fram. De största förlorarna i ett sådant samhälle är personer som inte ens har rösträtt – barnen. Deras framtid avgörs i allt högre grad av vilken bakgrund, hälsa och utbildning föräldrarna har.

Rädda Barnens barnfattigdomsrapport från i våras visade att antalet barn som växer upp i fattigdom ökat med 28 000 sedan förra året. Sammanlagt lever en kvarts miljon barn under svåra ekonomiska förhållanden i dag. Statsministern avfärdade undersökningen med att den var ”vänstervriden”. Om antalet fattiga familjer ökat berodde det på den globala finanskrisen med arbetslöshet som följd, konstaterade han kallsinnigt.

Rädda Barnen är vänstervridet, arbetslösheten beror på finanskrisen och dessutom är arbetslösheten låg om man ser till etniska svenskar mitt i livet... Undanflykterna börjar bli många.

Men Fredrik Reinfeldt kommer inte undan barnfattigdomen.

För en vecka sedan presenterade ­Försäkringskassan en rapport om att andelen barnhushåll med låg ekonomisk standard ökat mellan 2006 och 2011. I går rapporterade Ekot att barn­fattigdomen ökar i de kommuner som redan är mest socialt utsatta.

Siffrorna kommer från Statistiska ­centralbyrån. Allt fler barn växer upp ­under svåra, fattiga förhållanden på grund av Fredrik Reinfeldts politik.

Hur ska statsministern (bort)förklara det?