Mejla

Jonna Sima

Facket lyxar på din nota

Unionen reste till Rio de Janeiro i business class

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Robin Lorentz-Allard / AFTONBLADET / 85392
Unionens ordförande Martin Linder flög business class till Rio de Janeiro i tjänsten.

Varje månad betalar Unionens 650 000 medlemmar drygt 200 kronor i medlemsavgift. Det gör de för att fackligt kunniga människor ska kunna företräda deras rättigheter på arbetsmarknaden – inte för att sponsra exklusiva resor i sköna business class-fåtöljer.

Ändå är det pampaktiga beteendet inte direkt ovanligt visar Aftonbladets granskningar under hösten.
Tidningen har tidigare skrivit om facktoppar inom LO-förbunden Byggnads och Transports som gjort jobbresor i business class till Sydafrika och Singapore. I går handlade granskningen om Unionen.

Sveriges största fackförbund har som huvudprincip att boka så billiga resor som möjligt. Trots det har förbundet valt business class vid upprepade tillfällen.

Verkar i förtroendebransch

I vissa fall kan en business class-biljett säkert vara befogad av olika jobbskäl. Men enligt Aftonbladets granskningar har facktopparna i flera fall passat på att semestra innan sina möten. Då borde de faktiskt åka ekonomiklass som sannolikt 99,9 procent av deras medlemmar gör när de flyger.
Den typiska ursäkten är att facktopparna har följt regler och stadgar. Men det är egentligen oväsentligt.

Fackanställda verkar liksom politiker i en förtroendebransch. Saknas förtroende kommer människor att vända facken ryggen.

Försvårat journalistiskt arbete

Unionen har dessutom valt att mörka utgifter för Aftonbladets journalister. Till skillnad från Byggnads och Transport vägrar de att lämna ut reseräkningar och förbundets resepolicy i sin helhet. Unionen hänvisar till "integritetsskäl" och förhindrar på så sätt medier från att göra en journalistisk granskning av förbundets aktiviteter.
Det krävs ingen pr-konsult för att inse att mörkläggning är helt fel väg att gå om man är intresserad av att bevara sitt mandat hos medlemmarna.

avJonna Sima

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM