Terroristen vill få oss att hata

Terrorrättegången: Extremism bekämpas på flera fronter

En gasmask, bajonetter och över 600 kilo kemikalier som kan användas som sprängämne, bland annat samma material som användes i terrordåden i London 2005.

Det är bara en del av bevisunderlaget i rättegången mot de terrormisstänkta männen, som inleddes på måndagen. De sex männen, medborgare i Uzbekistan och Kirgizistan, åtalas dels för att ha skickat pengar till terrorgruppen IS, dels för att ha planerat ett attentat i Stockholmsområdet. Utdrag ur chattkonversationer ska visa att männen konspirerat med personer med IS-koppling. De åtalade hade även fotografier på centrala platser i Stockholm, som Centralstationen och Mall of Scandinavia, som åklagaren anser kan vara rekognoseringsbilder.

Rättegången är ett resultat av Säkerhetspolisens utredning, som pågått under lång tid. Det var på valborgsmässoafton i fjol som Säpo slog till mot männen i en samordnad gryningsräd. De senaste åren har regeringen gett Säkerhetspolisen ökade resurser. Säpo har använt dem väl.

Vill söndra och sprida skräck

Säpo bedriver både underrättelsearbete och förebyggande arbete för att bekämpa terrorism. Insamlingen av information bygger bland annat på samarbete med andra länder, olika myndigheter och tips från allmänheten. Underrättelseflödet har ökat de senaste åren, i takt med terrorhotet.

Terroristens mål är att sprida skräck och att söndra. Att bidra till en ökad känsla av otrygghet. När IS-terrorister slog till mot Paris 2015 gjorde de det mot platser som symboliserade det öppna, fria livet i västvärlden: en konserthall, populära krogar och uteserveringar. Terroristens mål är att påverka politiskt, att förflytta fokus och sympatier. Det är därför terrorbekämpningen är en del av försvaret av Sverige.

IS-terroristen vill få dig att hata. Målet är att kriget mot västvärlden ska resultera i ett islamskt kalifat, och ju mer muslimer diskrimineras och kränks, desto enklare ska rekryteringen till kriget fungera. Därmed ska IS kunna visa att västvärlden är emot muslimer. Det största hotet mot IS är muslimer och icke-muslimer som lever tillsammans i ömsesidig respekt.

Förlusterna kan ge fler attentat

Trots massiva förluster för IS i Syrien, Irak och andra länder, så har extremisterna hjärntvättats till att tro att en seger är möjlig. Terrorexperter har just varnat för att nederlagen kan innebära fler attentat runt om i världen. Att vi inte möts av nyheten om ett fasansfullt terrordåd, utan om inledningen av en uppmärksammad rättegång, är ett kvitto på hur effektiv Säpo är.

Stora resurser kommer vara avgörande för Säkerhetspolisen framåt, men också möjligheter till nya verktyg som hemlig dataavläsning och att kunna ta del av uppgifter från signalspaning under förundersökning. Just nu ser man över lagstiftningen.

Allmänhetens stöd är en viktig del av kampen mot terrorister, som kan ske på flera sätt. Att stå upp mot hat är också ett sätt att bekämpa extremister.