Ulf Kristersson kan inte regera landet

Klokast låta Löfven fortsätta

Nu valmyndigheten till sist kunnat presentera ett riksdagsvalsresultat som förhoppningsvis står sig. Ett mandat skiljer blocken åt. Det går inte att prata bort. Dessvärre ger det inte mycket till svar på de utmaningar partierna står inför. Svensk politik har nämligen hamnat i ett slags motsägelse.

Den statsministerkandidat som skulle kunna regera landet kan inte bli vald. Och den som skulle kunna väljas klarar inte av att regera landet.

Vi tar Stefan Löfven först. Han kan regera Sverige. I själva verket är det ju det han har gjort de senaste fyra åren, och även om rekordmånga svenskar bytte parti har faktiskt inte särskilt mycket i grunden förändrats i riksdagen.

Kanske är Löfvens utgångsläge till och med starkare nu än efter förra valet.

Sämre samordning

Allianspartierna är trots de senaste dagarnas utspel om möjligt ännu lite sämre samordnade än för fyra år sedan, och den interna maktkampen ännu lite hårdare. Det finns ju inte heller något färdigt budgetalternativ från de borgerliga partierna. Just alliansens budget gav Mattias Karlsson utrymme att dra i gång den stora cirkusen för fyra år sedan.

Stefan Löfvens problem är ett annat. Det är svårt att se hur riksdagen skulle välja honom till regeringsbildare. Lööf, Björklund, Kristersson, Busch Thor och Åkesson må vara oense om mycket men en sak har de faktiskt lovat sina väljare. Att avsätta Stefan Löfven. Och tillsammans kontrollerar de en massiv majoritet i kammaren.

Ulf Kristersson då? Faktum är att Ulf Kristersson antagligen kan bli vald till Sveriges nästa statsminister. Det räcker ju att en majoritet av riksdagsledamöterna inte röstar nej när moderatledarens namn ställs under votering.

Kan flytta in

Jimmie Åkesson behöver inte säga ja, och efter veckans försök att staka ut gränserna kan han kanske inte göra det heller. Men så länge han inte trycker på nejknappen kan Ulf Kristersson flytta in i Sagerska palatset.

Väl där lär dock svårigheterna börja på riktigt. Kristerssons regering skulle bli beroende av Sverigedemokraterna trots alla försäkringar om motsatsen. I verkligheten kan Åkesson fälla vart enda förslag från en Alliansregeringen så länge Socialdemokraterna har en annan åsikt.

I praktisk politik är det vad man kallar en stark förhandlingsposition. Åkesson skulle kräva eftergifter från måndag till fredag, och både Annie Lööf och Jan Björklund skulle få sitt tålamod prövat till det yttersta.

Kristerssons tid i regeringskansliet skulle sannolikt bli stökig, kaotisk och kort.
Precis där står landet nu, med en statsministerkandidat som kan regera men som inte kan bli vald, och en annan som kan väljas men som knappast kommer att kunna leda en regering.

Bland andra Aftonbladets Lena Melin har tippat att Löfven trots allt får fortsätta. Och när man tänker på saken låter det som den klokaste lösningen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.