Vårddirektörernas nya krokodiltårar

Besviken.

Håkan Tenelius är näringspolitisk chef för Vårdföretagarna, en arbetsgivarorganisation för de direktörer som driver privat vård i Sverige. Tenelius är orolig för hur tonen i debatten kring vinster i välfärden förändrats.

Det skrev han i Dagens Nyheter i går.

Trots att han bara vill ha ett system där välfärdsföretag ska garanteras rätten att år efter år fortsätta att tjäna pengar så möts han inte längre av sakargument. Han och hans direktörskompisar kallas för vinstlobbyn.

Dålig ton

Ett särskilt lågvattenmärke för Tenelius var när civilminister Ardalan Shekarabi - trots välfärdsdirektörernas mycket skarpa rekommendation - sa att han inte tänkte stoppa Ilmar Reepalus vinstutredning eftersom ett ”tankeförbud” vore fel.

Mycket allvarligt för vårt debattklimat, tycker Tenelius.

Det här är alltså samme Tenelius som för några år sedan ansåg att alla krav på att reglera vinsterna i välfärden skulle göra Sverige till ett nytt DDR.

Nå, nu tänker i alla fall Vårdföretagarna avslöja vilka hycklare partierna som är emot oreglerade vinster i välfärden är. Och direktörerna kommer att göra det genom att berätta hur mycket pengar de lägger på att få ställa ut på partikongresser och liknande. Logiken tycks vara följande: Trots att S är emot att skattepengar ska kunna användas för att betala vinster i privata bolag så tar partiet emot pengar från intresseorganisationer som vill dela ut flygblad och godis när partiet kongressar.

Solklart.

DDR-längtan

”Vår förhoppning är att vår öppenhet och tydlighet ska få de politiker som tvivlar på vårt ärliga uppsåt att tänka om”, skriver Tenelius.

Det må hända att Vårdföretagarnas uppsåt är ärligt, men då måste de också begripa att det inte är DDR-längtan som gör att man är emot vinst i välfärden.

Det handlar ytterst om att värna legitimiteten i hela idén om skattefinansierade välfärdstjänster.