Präst: Impotenta kan inte gifta sig

Religionen blir en allt starkare kraft i världspolitiken.

”...det finns människor som är obotligt homosexuella eller impotenta eller har hälsoproblem som gör att de inte kan ta på sig familjelivets ansvar.”

Det fick tjugo konfirmander lära sig av kyrkoherde Ingvar Fogelqvist i ärke­ängeln Sankt Mikaels församling i Växjö förra lördagen.

– Är man verkligen impotent då kan man inte giltigt gifta sig, så säger kyrkolagen. Det gäller även vissa handikapp. Samlaget är så grundläggande i ett ­äktenskap, säger kyrkoherden till ­Smålandsposten.

Församlingen är en del av katolska ­kyrkan i Sverige och torgför en minst sagt otidsenlig syn på äktenskapet. ­Exakt vad han menade med ”obotligt homo­sexuella” lyckades kyrkoherden inte ­riktigt svara på, eller om det finns andra homosexuella som i så fall kan ”botas”.

I efterhand kallar han dock ­sina ­formuleringar ”klumpiga”.

Vägrade skriva ut p-piller

Prästen i Växjö är inte ensam i att ha åsikter om vem andra människor ska ­ligga med.

Nyligen avslöjade RFSU:s tidning ­Ottar att apotek vägrar lämna ut ­p-piller till unga tjejer trots att de hade ­recept från barnmorskemottagningen.

Tidningen ­berättar om en mamma som gått till apoteket för att hämta ut sin minderåriga dotters ­recept, bara för att få skäll av farma­ceuten som inte tyckte att flickan borde ha pojkvän.

– Tänk om det varit min dotter som gått dit, frågade sig mamman.

För drygt fem år sedan publicerade journalisterna John Micklethwait och Adrian Wooldridge från tidningen The Economist boken ”God is back”, Gud är tillbaka.

Kan inte tas för givet

De hävdar, som titeln antyder, att ­religionen blir en allt starkare kraft i världspolitiken.

Kanske är nymoralismen i vår lilla ­ankdamm bara skvalpet från en ­betydligt större global rörelse, där ökad ­individualism och sekularisering inte längre är självklara.

Vi måste värna rätten att se tro som en privatsak.

Den sexuella frigörelsen och möjligheten att älska vem man vill kan aldrig tas för givna.