Anna Lindhs tanke är vatten och luft

I går skulle Anna Lindh ha fyllt 50 år. Hon fick inte göra det. Men hon levde vidare när årets Anna Lindh-stipendier delades ut på Södra teatern i Stockholm.

”Kanske var det här Anna Lindh skulle ha samlat sina vänner till fest, låtit oss höra hennes hjärtliga skratt och känna hennes lustfyllda energi”, sa minnesfondens ordförande Jan Eliasson.

Leonor Zalabata Torres, ledare för Arhuaco i norra Colombia, är årets Anna Lindh-stipendiat. I ett land präglat av våld och förtryck kämpar hon för fred, människovärde och ursprungsbefolkningars rätt. Hon är hotad men säger att uppmärksamheten kring stipendiet kommer att ge henne skydd.

”Anna Lindhs tanke är vatten, luften och fåglarna som fyller livet. Livet existerar inte utan naturen. Att mörda naturen är att mörda kulturen, byar och samhällen. Vi ursprungsbefolkningar är som fåglar. Vi byter fjäderdräkt men vi byter inte vårt sätt att sjunga. Vi söker freden för att livet och jorden ska kunna fortsätta”, sa Leonor Zalabata Torres i sitt vackra tacktal.

Anna Lindh kämpade för människovärdet, miljön, kulturen och jämställdheten. På Södra teatern fanns alla fyra närvarande. Den storslagna kampen för människovärdet parades med den vardagsnära kampen för individens rätt, helt i Anna Lindhs anda.

Deltastiftelsen, sjukvårdsnätverket som grundades i Malmö för att ge gömda flyktingar vård, fick ett av minnesfondens utvecklingsstipendier.

Deltastiftelsen ”blottlägger sprickor i samhällets fasad”, står det i motiveringen. Åsa Wieslander tackade för stipendiet och sa:

”Jag får ofta frågan: Är det olagligt att ge sjukvård till gömda flyktingar? Jag brukar svara: Nej, det är olagligt att inte ge vård till de som behöver. Vi arbetar för mänskliga rättigheter i Sverige. Så är det inte nu. Inte för gömda och papperslösa.”

På två sekunder gick ceremonin från högtidligt finstämd till brinnande dagsaktuell. Åsa Wieslander fick dånande applåder.

Popkollo, som stöttar tjejer att inta landets musikscener efter en idé av musikern Marit Bergman, fick också utvecklingsstipendium. Popkollo började i Hultsfred 2003. I sommar anordnar de elva kollon på sex orter i musik, teve och film.

”Det känns länge sedan vi i bandet satt och drack vin och ojade oss över att vi var de enda tjejerna som åkte runt och spelade på festivalerna. Det är ett annat läge nu. Där har säkert Popkollo hjälpt till”, sa Marit Bergman.

Liv Elf Karlén från Teater Lacrimosa framförde sin monolog som det feministiska samvetet Sam: ”När du väljer vad du ska äta, den goda chokladen eller den äckliga moroten, är jag rösten inom dig som ropar: TA CHOKLADEN FÖR I HELVETE!”

Jag önskar att Anna Lindh hade fått vara med oss och skratta.

Följ ämnen i artikeln