Mejla

Ingvar Persson

Rika stockholmare styr i Moderaterna

Rimliga villkor för Gnosjö, Kiruna och Munkfors kallas tillväxtfientligt

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: OLA AXMAN
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr, M-ledaren Ulf Kristersson och finanslandstingsrådet Irene Svenonius vill inte vara med och betala.

Det kommunala kostnadsutjämningssystemet ska förändras redan från nyår. Det meddelade civilminister Ardalan Shekarabi efter regeringsmötet i torsdags. I går berättade Centerpartiet att man röstar för förslaget som därmed borde kunna klara riksdagsbehandlingen.

Det betyder inte att diskussionen kommer att klinga av. Upprördheten bland borgerliga opinionsbildare och ledarsidor har inte lagt sig. Det kan bli en av de mest klargörande debatterna på länge.

Det finns i alla fall tre skäl.

Tagit ansvar för flyktingmottagandet

För det första handlar allt som rör kommunernas ekonomi om välfärdens kärna. Den kommunala budgeten betalar för omsorgen om barn och äldre, för de ungas utbildning och för vården av den som blivit sjuk. Att kvaliteten på detta ska bero på var i landet du bor är stötande. Särskilt när de kommuner som har minst förutsättningar ofta tvingas ta ut den högsta skatten.

För det andra handlar skatteutjämningssystemet om synen på vårt land. Stora delar av det producerande Sverige upplever hur villkoren blir tuffare. Man har tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet, befolkningen krymper, samhällsservice som sjukvård och postutdelning blir sämre och det blir allt svårare att garantera likvärdiga villkor för de som bor kvar.

För en gruvarbetare i Kiruna, en förskollärare i Munkfors eller en maskinoperatör i Gnosjö är det minst sagt provocerande när Stockholms finanslandstingsråd talar om rimliga villkor för hans eller hennes familj som tillväxtfientligt.

För det tredje, och kanske viktigaste, engagerar frågan om den kommunala kostnadsutjämningen de som verkligen bestämmer i de svenska partierna, kommunalpolitikerna. Det innebär att partierna tvingas visa upp vilka de egentligen är. Det finns inget utrymme för smart positionering eller anpassning till fokusgrupper.

Anders Borg lät de rikaste komma undan

För Socialdemokraterna och Centerpartiet betyder det att dagens orättvisa villkor skaver. För Moderaterna är det precis tvärtom. När Moderaterna för sju år sedan till sist lyckades komma med ett förslag till nytt skatteutjämningsbidrag fick Anders Borg skjuta till en miljard för att landets rikaste kommuner skulle slippa betala. Ett statligt bidrag till lågskattekommuner runt storstäderna. Utan pengarna, som kunde ha gått till välfärd för alla, hade det brutit ut ett uppror i Moderaterna.

Frågan om den kommunala skatteutjämningen tvingar partierna att visa korten. Mest avslöjande blir kanske vilken väg Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna väljer.

Att både vara lojal med sina nya kompisar från moderata rikemanskommuner och sina väljare som till stor del bor på landsbygden fungerar inte.


avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM