Värre för alla om de sänker lönerna

Att öka klyftor och elda på konflikter genom lönesänkningar löser inga problem

Högern vill sänka lönerna och då särskilt för dem som jobbar i servicesektorn.

Svensk offentlighet har sina karaktärer som då och då berättar hur bra det vore om lönerna sänktes. Argumenten kan se lite olika ut, men just nu tycks man ha enats: det är flyktingvågen som tvingar fram sänkningar av de allra lägsta lönerna.

I förra veckan var Finanspolitiska rådets ordförande John Hassler ute och krävde att fack och arbetsgivare ska förhandla fram avtal som gör det möjligt att anställa nyanlända till en lägre lön.

Receptet biter inte

Även Anders Borg, en gång moderat finansminister, vill sänka lönerna och då särskilt för dem i servicesektorn. Annars kan det bli stökigt:

– Det kommer att bli hög arbetslöshet under en längre tid och förmodligen ökade sociala spänningar, har Borg sagt till Expressen.

Hög arbetslöshet och sociala spänningar vill man ju inte ha. Problemet är att det recept högern skriver ut inte biter.

Utvärderingar av den tyska modellen med "minijobb" - ett slags låglönejobb som Moderaterna pratat sig varma för - är dyster läsning.

I Tyskland har många heltidsjobb försvunnit och ersatts av otrygga låglönejobb samtidigt som reallönen sjunkit för tyska arbetare. Staten betalar ut miljarder i bidrag och var femte tysk har i dag ett arbete där hen tjänar mindre än 90 kronor i timmen. Till slut var Tyskland tvunget att införa en lagstadgad minimilön för att folk ska kunna leva på sina inkomster.

Vi behöver inte gå utanför landets gränser för att hitta avskräckande exempel. Här har staten vräkt ut pengar på instegsjobb, sänkta arbetsgivaravgifter för alla unga och nystartsjobb utan att det har gett någon mirakeleffekt.

Låglönekonkurrens

Dessutom kan väl inte ens Anders Borg på allvar tro att ökande inkomstskillnader inte skulle spä på sociala motsättningar. I Grekland har ingångslönerna för unga chocksänkts med argumentet att det få in dem på arbetsmarknaden. Än har det inte hänt och inte kan man beskriva Grekland som ett under av stabilitet och ordning.

Ur ett svensk perspektiv kan det vara värt att notera att när stödet för Sverigedemokraterna växer i vissa LO-förbund så är det bland dem som i sin vardag på arbetet mött globaliseringens låglönekonkurrens på hemmaplan.

Vi måste vara ärliga med de många människor som kommer till Sverige kommer påverka arbetsmarknaden, men att öka klyftor och elda på konflikter genom lönesänkningar löser inga problem.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln