Nederländerna kan stoppa högervågen

Geert Wilders

I morgon går Nederländerna till val. Och med lite tur kan det bli andra gången på kort tid som den högerpopulistiska framgångsvågen bryts i Europa.

"2016 var året då den anglosaxiska världen vaknade", sa Marine Le Pen, presidentkandidat från Nationella fronten i Frankrike från scenen i den tyska staden Koblenz den 21 januari i år.

Nu förutsåg hon "en dominoeffekt" i Europa. I land efter land skulle högerpopulisterna vinna och EU skakas i sina grundvalar.

”Amerika först”

Dagen innan hade Donald Trump svurit presidenteden i Washington och lovat sätta "Amerika först". Nu vädrade Europas nya höger morgonluft och Marine Le Pen, Frauke Petry från Alternativ för Tyskland, Matteo Salvini från Italiens Lega Nord och Geert Wilders från Nederländerna höll toppmöte.

En högerextrem international kan synas som en självmotsägelse, ett gränslöst samarbete mellan människor som ogillar utlänningar och älskar gränser. Ändå stod de där på scenen.

Men på nedre däck hade den högerpopulistiska skutan redan börjat skaka.

Nederländernas Donald Trump

Under hösten 2016 hade Geert Wilders ökat stort i mätningarna i Nederländerna och var med god marginal största parti. Han hade utsett sig själv till Nederländernas svar på Donald Trump och i internationell press ställdes till och med frågan om han kunde bli premiärminister.

Men Donald Trumps valseger och den brittiska folkomröstningen om EU-utträde verkar ha haft en baksida. När populister vinner måste de visa resultat, de behöver vara regeringsdugliga.

Och där någonstans verkar hjulen ha ramlat av.

Österrike

Det första Europeiska valet efter Donald Trumps seger var i Österrike. Den fjärde december besegrade de grönas förre partiledare Alexander Van der Bellen med god marginal högerpopulisten Norbert Hofer.

Och sedan årsskiftet har Geert Wilders stadigt gått ner i mätningarna. Inför valet i morgon leder högerliberala VVD. Inget parti når 20 procent.

Problemet i Nederländerna har aldrig varit att Geert Wilders skulle kunna få majoritet, han ligger på ungefär samma nivå som Sverigedemokraterna och ingen vill samarbeta med honom. Varför media beskriver hans knappt 15 procent just nu i mätningarna som en möjlig valseger är lite gåtfullt.

Högerpopulism går att besegra

Men det finns en myt om att högerpopulismen inte går att besegra, att den ständigt ökar och att alla andra är maktlösa. Men så är det inte.

Det Nederländska valets verkliga raket är Jesse Klaver från partiet Gröna vänstern. I förra valet fick de fyra mandat, nu kan de få tjugo och bli största progressiva parti, dubbelt så stora som Socialdemokraterna.

Jesse Klavers budskap är positivt och inkluderande. Kritiker säger att han tror att han är Barack Obama och de kan nog ha en poäng. Partiets slogan är "Rösta för förändring".

Inget är avgjort

Nederländsk politik har sedan länge slutat cirkla kring konflikter mellan höger och vänster. Här står det gröna, öppna och liberala Europa mot det nationalistiska och slutna.

Och än är inget avgjort, i valrörelsens slutskede har storgräl utbrutit mellan Nederländerna och Turkiet. Det kan ge Geert Wilders många viktiga röster.

Morgondagens val står mellan de europeiska värderingar som i 70 år byggt fred och välstånd på vår kontinent och krafter som representerar den västerländska civilisationens lägsta punkt.

Hur Nederländerna röstar påverkar oss alla.