Jobbar hela livet - får usel pension

Ålderdomen har bara blivit oro.

Det här håller inte längre. Pensionerna är så orättvisa att det svenska samhället riskerar att slitas isär.

Andelen fattiga pensionärer ökar snabbt. I dag lever var femte svensk pensionär under EU:s fattigdomsgräns och fler lär det bli. I går varnade Swedbank dagens 27-åringar: när ni går i pension kommer ni att få ut 40 procent av er slutlön.
Det är inte konstigt att svenskarna lider av pensionsångest. Det är som ett stort svart moln tornar upp sig mot slutet av livet.

Fruktansvärt orättvist

Nu är det inte medborgarnas fel att de inte vågar kolla pensionsbeskeden. Det är pensionssystemet som brister för det är både underfinansierat och fruktansvärt orättvist.
I en DN Debattartikel vädjar Daniel Suhonen och Elisabeth Lindberg på fackliga idéinstitutet Katalys till finansminister Magdalena Andersson. De menar att den socialdemokratiska regeringen måste ta strid mot de orättfärdiga pensionerna. Elisabeth Lindberg har också skrivit rapporten "Pensionssveket" med underrubriken "Det ordnar sig inte".
Och det har hon rätt i. Det kommer inte att ordna sig, regeringen måste ompröva hela pensionssystemet.

Livet tar slut?

Pensionerna är helt enkelt för låga i förhållande till lönerna. Man kan jobba ett helt yrkesliv utan att få ihop till en anständig pension. I Dina pengar läser vi om Mariana Envall som just gått i pension efter 48 år i vården. Hon får drygt 11 000 efter skatt och är rädd för att hon inte kan bo kvar i radhuset.
– Ska mitt liv ta slut nu? undrar hon.
Det nuvarande pensionssystemet omfördelar pengar från fattiga till rika. De som har låga löner och tunga jobb orkar inte arbeta lika många år som de välavlönade akademikerna som därmed bli pensionssystemets vinnare.

Åldrandet är oro

I dag är det kvinnorna som har de tyngsta jobben i vård och omsorg. De har också de lägsta lönerna och dessutom är det kvinnorna som går ner på deltid för att klara omsorgen om barn och föräldrar. Sammantaget innebär det att kvinnorna är pensionssystemets absoluta förlorare.
I Dina pengar läser vi om Birgitta Larsson som har 9 206 kronor efter skatt. För att betala senaste tandläkarräkningen tvingades hon sälja sin mammas guldkedja.
Berättelserna börjar bli många. Pensionärer som snålar på maten och svälter. Gamla som tvingas vända sig till Stadsmissionen för att pengarna tagit slut. Åldrandet har bara blivit oro och tron på välfärdsstaten minskar.
Det har gått 20 år sedan det nuvarande pensionssystemet trädde i kraft. Det skapades i panik under 90-talskrisen och blev ett hastverk. Nu är det dags för ett nytt, mer genomarbetat och rättvist pensionssystem.

Läs också:

Usel pension eller arbeta tills du
dör

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.