Gängvåld är ett hot mot landet

Förra året dog 110 personer i Sverige därför att de utsattes för våld. Det är ungefär lika många som 2015, men betydligt fler än åren innan dess. Det berättade Ekot i går.

Enligt polisen finns en förklaring till de dystra siffrorna. Våldet i kriminella gäng skördar allt fler offer. Under de senaste två åren har i genomsnitt 30 människor om året dödats i den sortens uppgörelser.

– Det verkar som ribban för att skjuta ihjäl folk i de här sammanhangen har sänkts betydligt, säger Mikael Ryding på polisens Nationella operativa avdelning till Ekot.

Den som följer nyhetsbevakningen av skottlossning och sprängningar blir knappast överraskad.

Fler går fria

Polisen får dessutom allt svårare att klara upp de här brotten. För 25 år sedan - innan kriget mellan MC-gängen - lyckades man lösa 80 procent. I dag är siffran nere på en tredjedel.

Skottlossning, explosioner och mord kan aldrig vara en intern fråga för kriminella kretsar. Oskyldiga hamnar i skottlinjen. Poliser, åklagare och politiska beslutsfattare blir hotade. Efter sprängning av en polischefs bil i går natt sa rikspolischefen Dan Eliasson att varje gång en polis utsätts för hot eller våld är “en gång för mycket”.

Dessutom är alla som drabbas av våldet någons son eller dotter, pojkvän eller flickvän, far eller mor.

Det finns en punkt när våldet i kriminella kretsar blir självgenererande. En punkt när unga män beväpnar sig därför att de tror att andra är beväpnade och att en pistol är ett sätt att skapa säkerhet för sig själv.

Då är samhället illa ute. Mycket tyder på att delar av Sverige just nu är nära den punkten.

Åtgärder mot gängen

Före jul presenterade justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman en serie åtgärder mot den grova och organiserade brottsligheten. Straffet för att inneha handgranater kommer att skärpas och anpassas till innehavet av illegala vapen. Typiska gängbrott som grov misshandel och grov utpressning ska bestraffas hårdare.
De förslagen är på gång.

Regeringens plan på att höja straffsatsen för olaga vapeninnehav utreds däremot fortfarande.

Effekten skulle förhoppningsvis inte bara bli att de skyldiga blir inlåsta under längre tid. Framför allt skull beväpnade unga män som grips av polisen inte släppas ut på gatan utan få sitta kvar i häktet. Och det är viktigt.

En tuffare lagstiftning kommer knappast att stoppa en motiverad mördare, men den skulle bromsa utvecklingen mot ett slags beväpnad vardag i kriminella kretsar.

Och det är bråttom. Regeringen måste genomföra sitt förslag så fort det någonsin går.

Läs också: