Har de unga inget läst, inget lärt, inget sett?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-10-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kan man lita på Lars Ohly?

Göran Persson brukar säga att Lars Ohly är hans favoritvänsterpartist därför att ”han är rak, honom vet man var man har”.

I onsdags förklarade dock statsministern att Ohlys tid är på väg att rinna ut om inte vänsterledaren genast gör upp med det förflutna.

– Missar han den chansen har han förbrukat sitt förtroende, inte bara hos mig utan också hos valmanskåren, sade Göran Persson.

Ohlys ”rakhet” gick nog upp i rök med hans pinsamma piruetter för att släta över sin kommunistisk-leninistiska historia i det uppmärksammade tv-programmet Uppdrag granskning.

Ingenting i veckan har berört mig starkare än det programmet om vänsterpartiet. Inte för avslöjandena om hyllningarna och vänskapsrelationerna med de östeuropeiska diktaturregimerna eller Lars Ohlys, Gudrun Schymans, Lars Werners förnekanden och bortförklaringar. Det mesta är känt.

Det som upprörde mig var de unga vänsterpartisternas romantiska tro på kommunismen som politiskt system, deras naiva blundande för diktaturernas terror och naiva okunskap om vad demokrati är och kräver.

Det gjorde mig chockerad, ledsen därför att jag kände igen mig själv som ung, naiv och okunnig. Först när Sovjet marscherade in i Tjeckoslovakien insåg jag att min romantiska syn på socialismen hade en förfärande verklighet.

Det hände 1968. Nu skriver vi 2004. Har unga människor ingenting lärt, ingenting läst och ingenting sett efter murens fall?

Vänsterpartiet borde kanske ta initiativ till en upplysningskampanj i skolorna likt den Göran Persson startade 1997 med projektet ”Levande histora” och boken ”? om detta må ni berätta ?” om Förintelsen och nazisternas brott.

Om Stalins och Lenins brott må vänsterpartiet berätta.

Vem kan annars lita på Lars Ohly?

Kan man lita på Fredrik Reinfeldt? I tisdags lade han om moderaternas politiska kurs 180 grader för Ams, a-kassan och arbetsrätten. Dessförinnan hade han gjort samma sak i synen på den offentliga sektorn – mer pengar till kommunerna – och i skattepolitiken – stora skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare.

Det nya arbetarepartiet moderaterna, skrev Expressen i en ledare.

Kan man lita på Reinfeldt?

Kan man lita på Maud Olofsson då? I måndags trädde hon fram och meddelade att, som Dagens Nyheter surt skriver, hon förutom att ha inbjudit till den borgerliga Högforsalliansen för maktskifte 2006, nu vill vara med också i ”nedsläckningsalliansen” s-v-c som ska stänga Barsebäck 2 nästa år.

Överenskommelsen om kärnkraftsavvecklingen omfattar inte bara Barsebäck utan även fortsatt avveckling under nästa mandatperiod, den mandatperiod som de borgerliga hoppas ha regeringsmakten.

Tala om att bygga in en ny härdsmälta i en eventuell borgerlig regering. Maud Olofsson blir alltmer lik Thorbjörn Fälldin.

Vilket block kan lita på Olofsson?

Riksdagens oförvitlige talman Björn von Sydow doktorerade 1978 på avhandlingen ”Kan vi lita på politikerna?”. Hans svar är kort och gott: Nej.

Det är bara när partierna är beredda att offra makten, eller offra väljare och inte heller faller för frestelsen att till varje pris hålla ihop sitt eget parti som väljarna kan lita på politikerna.

För Lars Ohly, Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson eller för den delen för någon annan partiledare, blir aldrig den dagen aktuell.

På von Sydow kan man lita.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln