ÅSIKT

Utred Israels våld mot värnlösa civila

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: SAID KHATIB / AFP

avDaniel Swedin

LEDARE

Närmare 60 döda och 3 000 skadade av skott och tårgas. De återkommande demonstrationerna vid gränsen mot Israel ledde till att måndagen blev det blodigaste dygnet i Gaza på fyra år.

Mahmoud Daher, representant för Världshälsoorganisationen i Gaza, säger till AP att antalet skadade ”är överväldigande” för sjukvården i Gaza. Enligt de palestinska myndigheterna skadades 2 771 människor i måndagens oroligheter, bland dem 1 360 av skarpa skott, 400 av splitter och 980 av tårgas.

Kräver utredning

Storbritannien, Tyskland och Sverige kräver att de senaste dagarnas händelser utreds. Kommer det bli så? Enligt uppgifter ska USA ha blockerat ett uttalande av FN:s säkerhetsrådet som skulle kräva en oberoende utredning.

På ytan är sig allting likt i den israelisk-palestinska konflikten.

Det pågår inga aktiva fredsförhandlingar, bosättningarna byggs ut och i den israeliska politiken är alternativen till den militanta ockupationspolitiken svagare än någonsin. Palestinierna är splittrade och marginaliserade på den diplomatiska scenen. Det har lett till livsfarlig radikalisering och nya raketattacker mot civila israeler.

Ockupationen är inne på sitt 51:a år, och blockaden av Gaza har pågått i elva år. Israel har stängt ned hamnarna, flygplatsen och blockerat alla gränser. Där är just nu 2 miljoner människor fångade utan möjlighet att fly.

För sex år sedan varnade FN för att Gaza skulle vara obeboeligt år 2020. Hamas vanstyre, järnringen kring området och en växande befolkning snabbar på den utvecklingen.

En ruin

65 procent av alla under 30 år är arbetslösa. Hälsovården lider brist på medicin och utrustning. Barn växer upp och traumatiseras av drönarbomber. Tio år efter Israels stora militära offensiv mot Gaza - där bostäder, skolor, sjukhus, fabriker, verkstäder och växthus bombades i bitar - är delar av området en ruin. Grundvattnet är otjänligt, elektriciteten opålitlig.

Den israeliske journalisten Gideon Levy har kallat Gazaremsan för Israels träningsfält, ett jättelaboratorium där man prövar sina vapen på en belägrad befolkning. Man här prövar man också hur mycket övervåld omvärlden låter en komma undan med.

Och Israel har lärt sig att man kommer undan med det mesta. Men någonstans måste en gräns dras.

Sanningen om blodbadet i måndags måste fram.

ARTIKELN HANDLAR OM

Israel

Gaza