Rekordhöga hyror, färre barn och mindre mat

Svantesson borde ligga vaken om nätterna

Elisabeth Svantesson på budgetpromenad.

En höjning med drygt fyra procent låter kanske inte så mycket. När priset på mat och allt annat skenar är det lätt att rycka på axlarna åt ännu en rubrik om höjda kostnader.

Det borde vi inte göra. Hyrorna i Sverige har inte höjts så här mycket sedan 1994. Det visar nya siffror från SCB. En trerummare kostar nu i genomsnitt 8 095 kronor i månaden. En etta 4 810 kronor.

Det slår förstås extra hårt mot ungdomar och andra med en svag ställning på bostadsmarknaden.

Utan stenhårda förhandlingar från Hyresgästföreningen skulle påslagen ha blivit mycket större. Och inför nästa år väntar nya tuffa förhandlingar.

Siffrorna ljuger

Dessutom ljuger genomsnittssiffran en smula. I de större städerna är hyran ännu högre, om det alls går att få en lägenhet. I Stockholm betalar hushållen 1 600 kronor mer i hyra än de som bor på en ort med mindre än 75 000 invånare.

Det är inte konstigt att arbetsgivare beklagar sig över att det är svårt att rekrytera personal till huvudstaden.

Det är två veckor sedan Elisabeth Svantesson presenterade sitt förslag till budget för nästa år. De flesta reaktioner handlade om att regeringen gör för lite och sent. Inte minst när det handlar om att stötta utsatta hushåll. Hushåll som ofta hyr sin bostad.

Hurtfrisk Svantesson

Svantesson pratade lite hurtfriskt om tuffa tider, inflation och lågkonjunktur. Sedan gjorde hon som moderater brukar och presenterade ännu ett jobbskatteavdrag.

Dessutom sänkte hon skatten på snus, bensin och Rot-jobb.

Folk får helt enkelt anpassa sig, var finansministerns besked.

Andra siffror från SCB ger en del besked om vad det betyder. Förra året såldes mindre livsmedel än 2021. Och raset är det största som registrerats på hela 2000-talet.

Vi köpte mindre mat, men vi betalade mer.

Färre barn

Antalet födda barn är rekordlågt. Det första halvåret i år föddes 51 600 barn i Sverige. Det är den lägsta siffran sedan 2003. På den tiden hade vårt land betydligt färre invånare.

Det är frestande att skriva att rekordhöjningen av hyrorna är ytterligare ett exempel på att Sverige är på fel väg. Just det uttrycket känns dock missbrukat.

I stället måste vi konstatera att landets hyresgäster och alla andra förtjänar en regering som tar situationen på allvar. Och en finansminister som inte nöjer sig med att berätta att det råder tuffa tider.