Invandringen tog allt syre

Partiledarna möttes i årets första tv-sända partiledardebatt i Agenda på söndagen.

Det spelade ingen roll om det handlade om jobben, välfärden, #MeToo eller brottslighet. I årets första partiledardebatt i SVT på söndagskvällen kom på något sätt allt att handla om invandring hur än programledarna Camilla Kvartoft och Anders Holmberg vände och vred på frågeställningarna.
”En kopp kaffe, någon?”. ”Jatack, men ALLA världens sjuhundratusen kaffeodlare kan ju inte komma hit till Sverige”.
Ungefär så lät det. Men kanske är det inte så konstigt.

Under den största flyktingkrisen i modern tid har Sverige gjort en stor insats och tagit emot 350 000 flyktingar, det är rekordmånga och kommer att påverka landet på olika sätt under lång tid framöver.

Men just nu pågår en politisk kapprustning i flyktingpolitiken mellan partierna. Socialdemokraternas utspel i fredags om en ny, mer restriktiv migrationspolitik har eldat på den debatten under helgen.
Frågan är vad tittarna som såg partiledardebatten tänkte och om de blev så mycket klokare?

Moderat universallösning

Båda blocken är i dag splittrade, och Jimmie Åkesson står som en recensent vid sidan av och sågar åt höger och vänster.

De båda statsministerkandidaterna startade debatten med att diskutera jobb och välfärd.

Stefan Löfven inledde med att prata om ett starkt och tryggt samhälle, med löner det går att leva på och en välfärd som fungerar. Ulf Kristersson svarade med att direkt gå in på integrationspolitiken. Som han tycker är misslyckad.

Kristerssons svar är den moderata universallösningen: sänkta skatter. De ska finansieras med sänkta löner och bidrag – för framför allt invandrare.
Och trots att Moderaternas förslag om instegsjobb för nyanlända – där arbetsgivare ska kunna köpa arbetskraft med 30 procents rabatt – kommer att påverka stora delar av arbetsmarknaden gör Ulf Kristersson det till en fråga om att få invandrare i jobb.

Andra frågor i skymundan

Talande för debatten var annars Jonas Sjöstedts replik till SD-ledaren: "Jimmie Åkesson du blir upprörd över att unga afghaner går på gymnasiet men bryr dig inte om alla skattesmitare. Din politik skapar ojämlikhet."

Av söndagskvällens debatt att döma är det som att Sverige knappt har andra viktiga samhällsutmaningar att ta itu med än invandring. Men i folks vardag är man mest bekymrad över sjunkande skolresultat, långa vårdköer, klimatförändringar och ökande inkomstskillnader.

Där är de politiska skiljelinjerna också tydligare, med tre rödgröna partier mot de fem borgerliga alternativen.
Men tiden börjar bli knapp med bara drygt fyra månader kvar till riksdagsvalet. För flera av partierna är det ett ödesval; såväl KD som MP och Liberalerna står och väger på riksdagsspärren.

Vi går mot en politiskt turbulent höst. Och i nuläget har tyvärr invandringen tagit allt syre i debatten.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.