Fjortisarna har ett sexliv – erkänn det

Unga människor har sex.

Engångssex, kompissex, fyllesex, kärlekssex. Att vara ung är till stora delar att utforska sin egen sexualitet och andras. Det kan vara nervöst och svettigt och krångligt. Det kan vara roligt och skönt och häftigt. Ibland är det härligt och ibland gör det ont. Övergrepp, unkna könsroller, könssjukdomar och oönskade graviditeter hör till avigsidorna.

Att prata med mamma

eller pappa om ”blommor och bin” är sällan fjortisarnas önskedröm. De lär sig om sex tillsammans med andra unga. Ändå behöver de utrymme och tid att tala om sex med vuxna: inte minst för att få viktiga kunskaper om hur man bäst skyddar sig så att sexet kan bli så lustfyllt som möjligt. Skolans sexualundervisning får inte vara något som rödblossande lärare bara ”klarar av”. Ändå är det ofta så.

”Vår lärare satte upp en plansch som föreställde mannens könsorgan och så fick vi en kondom som vi skulle limma fast på rätt ställe”, säger Mikael Hedin, 18, i Dagens Nyheter.

Sju år har gått sedan Skolverket kvalitetsgranskade sexualundervisningen. ”Det finns för närvarande inga garantier för att alla elever får denna undervisning eller att det sker en utveckling av kunskapsområdet”, skrev Skolverket då och efterlyste tydligare regler i läroplanen.

Än har det inte blivit bättre. Bara fem procent av lärarna har utbildning i sexualundervisning, meddelar RFSU.

Aborterna ökar bland tonåringar

, ropar Dagens Nyheters förstasida. Sedan 1995 har tonårsaborterna ökat med 50 procent. Forskarna tror att det beror på dåliga kunskaper om hur man skyddar sig.

”Vi tar för givet att det här med sexualundervisningen fungerar, men det blir mer och mer kunskapsluckor”, säger Kristina Gimzell, professor och överläkare på Karolinska institutet och sjukhuset.

Är detta mumma för abortmotståndarna? ”Unga gör fler och fler aborter, alltså borde vi sänka abortgränsen och tvinga på flickorna rådgivande samtal”, hör jag redan abortmotståndarna viska i mitt huvud.

Nej. Strängare abortlagar är inget alternativ. Valet står inte mellan fri abort och inga aborter alls. Valet står mellan fria, säkra aborter och illegala, osäkra. Förbjudna aborter skulle hota tonårsflickors liv och hälsa. Så är det i länder med hårda abortlagar.

Lösningen är varken

att fjortisarna håller på sig?–?eller att de inte får göra abort när den oönskade graviditeten redan är ett faktum. Lösningen är ett samhälle, en skola och en vuxenvärld som erkänner de ungas sexliv och guidar dem in i det.

Skolans sexualundervisning ska inte bara lära eleverna hur man skyddar sig från könssjukdomar och oönskade graviditeter. Den ska också visa respekt för alla ungas lust. Fortfarande är skolan full av biologiböcker som stämplar flator, bögar, bisexuella och transpersoner som avarter. Skolan försöker fortfarande lära ut den inskränkta heteronormen.

Sex är det mest spännande som finns för en fjortis. Låt inte vuxenvärldens tafatta pinsamhetskänslor stå i vägen för ungas sökande efter häftigt, skönt och tryggt sex.

Följ ämnen i artikeln