Vapenvilan väcker litet hopp för Syrien

USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands Sergej Lavrov kom i helgen överrens om vapenvila för Syrien.

När solen nu går ned över Syrien inleds förhoppningsvis det eldupphör som USA och Ryssland kommit överens om. USA stödjer vissa rebellgrupper, bland annat kurderna, medan Ryssland stöttar Assadregeringen. De båda länderna har uppmanat alla sidor i konflikten att lägga ned vapnen.

"Välkomnar USA-Rysslands överenskommelse om vapenvila i Syrien. Om den träder i kraft och upprätthålls kan en politisk övergång till fred vara i sikte", skriver Margot Wallström på Twitter.

Många hoppas likt den svenska utrikesministern att det över fem år långa kriget som lett till den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget äntligen går mot sitt slut. En halv miljon syrier har dödats, en miljon har skadats och 13,5 miljoner syrier är i behov av humanitär hjälp. Halva befolkningen har drivits på flykt. Kriget i siffror är ohyggligt och ett land är slaget i spillror.

Humanitär hjälp

Det viktigaste i nuläget är att snabbt nå fram med mat, vatten och sjukvård till den svårt lidande befolkningen. Särskilt kritiskt är läget i storstaden Aleppo. Människor svälter och sjukdomsepidemier rasar. Många belägrade städer har inte fått humanitär hjälp på månader. Världen behöver oberoende rapporter om hur den mänskliga situationen ser ut.

Vapenvilan är oerhört bräcklig. Bara timmar efter att fredsavtalet blev känt dödades minst 25 personer i flyganfall mot en marknadsplats i den rebellkontrollerade staden Idlib i norra Syrien. USA räknar med att Ryssland ska sätta press på sina allierade i Assadregimen att hålla avtalet.

Ett andra steg i eldupphöret är att USA-stödda militärer kan förflytta sig från terrorgrupperna. Syftet är att USA och Ryssland ska samla sina militära krafter och inrätta en gemensam bas för utbyte av underrättelseinformation och för att med flygattacker bekämpa terrorgrupperna IS och al Nusra-fronten. Enligt avtalet ska syriska regimen inte ha tillträde till området där USA och Ryssland genomför sina insatser. Det ska sätta stopp för det urskillningslösa bombandet, menar USA:s utrikesminister John Kerry.

Eid al-adha inleds

I slutändan är det ohållbart att låta Bashar al-Assad, som begått massakrer på det syriska folket, sitta kvar vid makten. Att det nuvarande fredsavtalet ska bli en brytpunkt likt Daytonavtalet, som satte stopp för kriget i Bosnien och Hercegovina, är kanske att hoppas för mycket. Men befolkning i Syrien längtar efter fred, och USA och Ryssland är knappast intresserade av att vara inblandade i ett krig utan ände. I dag inleds den muslimska högtiden Eid al-adha, som avslutar muslimers pilgrimsvandring till Mecka. Under högtiden påminns muslimerna om att dela med sig till de som är svagare. Vad vore bättre än om hjälptransporterna nu kan nå fram och vi äntligen får se början på slutet för kriget i Syrien.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln