Daniel Eks girighet är ett hån mot Sverige

Byggs inga fritidsgårdar i Spotify-vd:ns skatteparadis

Daniel Ek har sålt Spotify-aktier för miljarder – men pengarna hamnar på Cypern, inte i Sverige där han bor.

Ofta berättas historien om Spotify som en svensk framgångssaga. Streamingtjänsten för musik har jämförts med ett IKEA eller Volvo för 2000-talet. En svensk innovation som blivit en nästan lika självklar infrastruktur på internet som Googles söktjänst eller Chat GPT för artificiell intelligens.

Det är lätt att bländas av historien bakom Spotify, framför allt är den om Spotifys vd, Daniel Ek, rätt otrolig. Han var tidigt musik- och dataintresserad och fick som tonåring installera internet på fritidsgården Oasen i Rågsved, i dag klassat som ett av Stockholms utsatta områden. I ett ”Sommar”-program har han särskilt hyllat "musikmajjen Tony, högstadiets eldsjäl".

I skolans datorsal byggde han webbsidor som han sålde till företag för hundratusentals kronor. Ett möte i vuxen ålder med it-veteranen Martin Lorentzon ledde till att de slog ihop sina påsar för att satsa på en gratistjänst som låter användarna lyssna till all världens musik strömmat på internet. Spotify var född.

Idag har tjänsten över 200 miljoner prenumeranter och har blivit oumbärlig för många lyssnare, men också påverkat musikbranschen i grunden.

Många artister kritiserar de låga ersättningarna och vittnar om en tystnadskultur. Det finns en rädsla för att bli bortprioriterad från Spotifys spellistor och kataloger om man uttrycker sig kritiskt mot streamingtjänsten.

Samtidigt har Spotifys ägare och höga chefer blivit stormrika. Daniel Ek har kunnat köpa en sjötomt med hus för en halv miljard på exklusiva Djursholm, där han också skaffat en anrik 65-miljonersvilla som han sedan rev för att bygga nytt och större.

Nyligen blev det känt att flera Spotify-chefer har sålt av aktier för flera miljarder som de fått via optionsprogram i företaget. Mest av alla har Daniel Ek sålt för. Hans rapporterade försäljningar under de senaste tolv månaderna uppgår till 2,3 miljarder kronor.

Affärerna görs via D.G.E Investments Limited, Daniel Georg Eks ägarbolag på skatteparadiset Cypern, skriver SvD. På det viset slipper han betala någon reavinstskatt. I själva verket är det länge sedan Spotify ens var ett svenskt bolag. Alla Spotifybolagen kontrolleras av holdingbolaget i Luxemburg, ännu ett av Europas skatteparadis.

Daniel Ek och Martin Lorentzon vill gärna bo i Sverige och ta del av den skattefinansierade välfärdens fördelar. Ett land som i jämförelse med många andra är tryggt och välfungerande, där de kan dra fördel av en välutbildad och digitaliserad befolkning.

Men i det samhällskontraktet ingår också att alla som kan bidrar och betalar skatt efter förmåga. Annars blir det liksom inga fritidsgårdar. Det borde till och med Daniel Ek begripa.

Följ ämnen i artikeln