Moderata hårdhandskar biter inte på våldsvågen

Längre straff är ingen universalmedicin

I går kväll klockan 18.13 kom det första larmet. Två unga män hade blivit skjutna i Sollentuna utanför Stockholm. En av dem dödades. Nästa larm kom klockan 19.36. En man hade skjutits i benet i Kalhäll nordväst om Stockholm. Drygt tre timmar senare, klockan kvart i elva, dödades ytterligare en man utanför Stockholm. Den här gången inträffade mordet i Blackeberg i västra Stockholm.

Tre tragiska händelser som påminner oss om hur våldet i kriminella kretsar skruvats upp på ett sätt som blivit ett hot mot hela rättssamhället, för att inte nämna enskilda personers säkerhet och känsla av trygghet.

Under förra året inträffade enligt polisen fler än 300 skjutningar. 45 människor dödades. Dessutom har vi sett bombdåd som tycks vara kopplade till den kriminella världen. Det fräter på förtroendet för samhället, särskilt i de mest utsatta delarna av våra städer.

Kristersson vill ha hårare straff

Några timmars båtresa bort, i Visby, laddade moderatledaren Ulf Kristersson för sitt partis dag under Almedalsveckan. Naturligtvis insåg Kristersson att han skulle mötas av frågor om morden och mordförsöken. Och naturligtvis hade han förberett ett svar.

Moderatledaren vill fördubbla straffen för det han kallar gängkriminalitet.
Förlåt, men känns det inte som något av det tröttaste och mest förutsägbara vi har hört en svensk partiledare säga på år och dag. Kristersson har dessutom hunnit med att kräva hårdare tag i största allmänhet, särskilt mot invandrare som inte talar tillräckligt bra svenska.

Man kan fråga sig om det finns det något problem som Moderaterna inte tycker kan lösas med strängare straff?

Det skulle väl vara skatteflykt då.

Dålig universalmedicin

Ibland finns skäl att diskutera hårdare straff, som när påföljderna för vapenbrott höjdes för att öka möjligheterna till häktning. Men som universalmedicin är det ingen bra idé.

I slutet av förra året skickade rikspolischefen Anders Thornberg en skrivelse till regeringen där han konstaterar att den grova brottsligheten inte minskar trots att fler grips, häktas och döms. Gängen har inga problem med nyrekryteringen.

Polisen vill ha bättre förutsättningar att göra sitt arbete, men rikspolischefen slår samtidigt fast att enbart polisinsatser aldrig kan stoppa kriminaliteten. Ska det lyckas måste till exempel socialtjänsten, skolan och vården - inte minst barn- och ungdomspsykiatrin - ha resurser och förmåga att fånga upp unga innan de hamnat i grov kriminalitet. Ägarna till bostadsområden och köpcentra måste ta tecken på förfall och vandalism på allvar och sätta in åtgärder.

Enligt rikspolischefen måste hela samhället hjälpas åt för att stoppa våldsspiralen.

Kristerssons tuffa tag lär däremot varken bryta den kriminella vågen eller skapa trygghet. Moderatledaren levererar klassisk moderatpolitik, också när han vet att den inte kommer att fungera. Det är gamla Moderaterna i ett nötskal.