Ett extraval skulle vända på alltihop

Små förändringar i opinionssiffrorna trots politiskt kaos

Det krävs nästan ett förstoringsglas för att hitta skillnaderna mellan det tre månader gamla valresultatet och siffrorna i SCB:s stora opinionsundersökning som presenterades i dag. Visst, Socialdemokraterna går fram med två procentenheter och Sverigedemokraterna med knappt en. Kristdemokrater, Liberaler och Miljöpartiet skulle tappa någon procentenhet.

Med tanke på att landet har gått igenom några av de mest dramatiska månaderna i vår moderna historia är det faktiskt inte mycket.

Det är inte svårt att gissa vad politiska kommentatorer och statsvetare kommer att säga i TV-sändningar och radiointervjuer de närmaste dagarna. De kommer att säga samma saker som de sagt de senaste månaderna, nämligen att ett extraval just nu inte skulle förändra villkoren för svensk politik särskilt mycket. Det rödgröna blocket skulle fortfarande vara större än Alliansen. Sverigedemokraterna skulle fortfarande sitta på tillräckligt med politisk kraft för att sabotera för alla andra.

Resultatet kan bli dramatiskt

Ärligt talat, det är antagligen inte sant. Den som tittar noga på siffrorna och dessutom tänker en smula själv inser att resultatet av ett extraval mycket väl kan bli dramatiskt.

För det första ligger två partier, Liberalerna och Miljöpartiet, så illa till att fyraprocentsspärren finns inom felmarginalen. Kristdemokraterna har lite större marginal, men knappast betryggande i ett extraval där ingen till exempel kan veta hur stort valdeltagandet blir.

För det andra skulle Sverigedemokraterna mycket väl kunna nå sitt mål och bli större än Moderaterna. Skillnaden i SCB:s siffror hamnar under en procent, och vi har som sagt ingen aning om vilka väljargrupper som kommer att komma till valurnorna om det skulle bli aktuellt. Ett skifte skulle naturligtvis påverka styrkeförhållandet mellan Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson, i synnerhet som moderatledaren i praktiken redan öppnat dörren för Sverigedemokraterna.

Det finns ingen Allians

För det tredje skulle en valrörelse nu i vinter skilja sig från höstens på en alldeles avgörande punkt. Det skulle inte finnas någon Allians för väljarna att förhålla sig till. I själva verket är det ju just sammanbrottet i det borgerliga samarbetet som skulle vara orsaken om Sverige tvingas till ett extraval.

Vilka effekter det skulle få på väljarnas beslut, eller på partiernas handlande efteråt, kan vi egentligen bara gissa. Men att hösten skapat en helt ny situation är svårt att förneka.

Nej, ingen politiker kan använda dagens opinionssiffror som ett argument för ett extraval. De flesta har mer att förlora än att vinna. Dessutom skulle väljarnas förtroende för det politiska systemet sjunka som en sten. Det är starka argument för att lösa regeringsfrågan. Men att utgå ifrån att ett nytt val inte skulle påverka förutsättningarna i svensk politik är faktiskt rätt slappt.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!