Årets valkompass gynnar Fi och SD

Ett säkert vårtecken varje valår är ”valkompasserna”. Genom att svara på några finurliga frågor på nätet kan man få reda på vilket parti man stödjer.

Årets test har en förment vetenskaplig aura och är konstruerat på TT:s uppdrag av band andra forskare vid Stockholms universitet.

Jag bestämde mig för att genomföra ett litet experiment med mig själv som försökskanin: i tur och ordning försökte jag pricka in de olika partierna. Det gick inget vidare.

När jag gav frihetliga svar på allt blev jag Fi:are och miljöpartist och om jag ogillade hijab blev jag SD:are. Inget konstigt där.

Men att bli moderat eller sosse var svårare. Till sist lyckades jag pricka in Nya Moderaterna genom att svara ”helt emot” på alla testfrågor. Men Socialdemokraterna?

Via Twitter fick jag tipset att svara ”instämmer delvis” på nästan allt. Det kändes bra, socialdemokrater instämmer delvis i allt. Och det fungerade faktiskt.

Valkompasser gynnar arga partier

När jag försynt frågade runt i bekantskapskretsen visade det sig att alla, utom en, hade ungefär samma problem. Det var lika svårt att pricka in M och S och det var lätt att bli Sverigedemokrat eller Fi. Så vad har hänt?

Jag har några gissningar.

För det första gynnar nog valkompasser alltid små arga partier med starka åsikter framför stora mer sävliga partier när du tvingas svara på vissa specifika frågor. Ju starkare åsikt desto lättare är den att mäta.

För det andra handlar årets valkompass inte i första hand om klassiska högervänster-frågor. Väljarnas viktigaste fråga, sjukvården, är inte med. Inte heller skolpolitik (utom religiösa friskolor) eller välfärdspolitik (utom vinstfrågan).

Ser ni mönstret?

Hijab och tiggeri

Den som tycker sänkt skattetryck eller utbyggd välfärdsstat är de viktigaste politiska frågorna får problem att passa i mallen. Trots att de två partier som profilerar sig på detta samlar halva väljarkåren.

Däremot ska man ta ställning till en rad frågor enligt den skala som brukar kallas GAL-TAN. Förutom hijab och religiösa friskolor finns tiggeri, flera flyktingfrågor och kameraövervakning, legalisering av narkotika samt förbud av stöd till terrorism.

Men vilket parti vill inte kriminalisera stöd till terrorism, kanske vän av ordning frågar?

Mattias Irving (S) från Tro och Solidaritet tog reda på det. Om man svarar ”helt emot” på frågan ”varje form av stöd till terrorism ska kriminaliseras” och lämnar blankt på alla andra frågor blir man vänsterpartist eller miljöpartist.

Så nu vet ni det.

Självklart är det elakt att ta partitest på allvar, de är i första hand underhållning. Valkompassen mäter varken regeringsfrågan, företrädare och partiernas ideologi.

Den bästa valkompassen är nog att lyssna på vad partierna säger i valrörelsen i stället. På internet snurrar kompassnålen vilt.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.