Sms-anställningar är ett hån mot unga

De så kallade sms-anställningarna har ökat dramatiskt.

Att ta studenten 2009 var kämpigt. Wall Street-drullarna hade precis satt världen i en djup finansiell kris och jobben för de oerfarna var få. Samtidigt gav den dåvarande alliansregeringen oseriösa arbetsgivare precis rätt verktyg för att utnyttja de av oss som faktiskt lyckades få in en fot någonstans.
Den som inte hade sålt tillräckligt med telefonabonnemang för att nå sin veckokvot fick bara jobba två dagar nästkommande vecka. Den som inte hann svara på sms-kallelser inom en minut missade sin chans till inkomst den dagen.

Under gymnasietiden hade Jan Björklund gång på gång försökt tuta i oss att vi gick i en "flumskola" i behov av ordning och reda, men samtidigt såg hans regering inga problem med att göra flum av våra anställningsvillkor.

Otryggheten i arbetslivet ökar

Dessvärre har det inte blivit bättre sen dess – tvärtom. En ny rapport av LO visar att de osäkra anställningarna blir fler, inte minst har de så kallade sms-anställningarna ökat dramatiskt.

Otryggheten i arbetslivet brer ut sig. De stressrelaterade sjukskrivningarna stiger. Psykisk ohälsa på jobbet drabbar i alla åldrar och generationer. Detta pågår samtidigt som politiken har signalerat att det är dags att "ta människors oro på allvar".

Tiden fram till valet 2018 kommer på många sätt att bli en strid om att få formulera vad oron handlar om.

Slopa allmän visstid

De konservativa på högersidan kommer göra allt de kan för att koppla kriminalitet till invandring och måla upp det som ett separat problem med ensidiga lösningar. Socialdemokratin måste svara med att visa hur otrygga arbetsliv och den bristande tilltron till välfärden är orons kärna.

Att partistyrelsens riktlinjer till vårens kongress lägger fokus på individens plikt och ett förstärkt rättssamhälle är inte fel alls – men välfärdsreformerna får inte falla i batongpolitikens skugga.

Utöver viljan att stoppa vinstjakten i skolan innehåller riktlinjerna flera viktiga förslag. Partiet vill bland annat ta bort arbetsformen allmän visstid som skapat så stor otrygghet i människors arbetsliv.

S måste forma opinon – inte följa

Även om det parlamentariska läget inte kommer medge alla reformer är det partiets plikt att driva frågorna framför sig. Så formar man opinion i stället för att ängsligt följa den.
Den som betalar skatt förväntar sig att pengarna går till sina barns skolgång och inte till privata ägarvinster. Elever som tar skolan på allvar förväntar sig att bli mötta av anständiga villkor i första kontakten med arbetslivet.

I sommar firar min lillebror sin studentexamen och ska börja söka jobb. Till skillnad från min generation gör han det i ett socialdemokratiskt lett Sverige – det måste märkas mycket tydligare.