Amerikansk bankkrasch kan göra din mat dyrare

Kampen mot inflationen får vänta

Publicerad 2023-03-14

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kunder som vill ha ut sina pengar från Silicon Valley Banks kontor.

Det finns två saker politiska ledare helst borde slippa säga. Att nationens beredskap är god eller att landets banker är stabila.

I båda fallen skapar det nämligen känslan av att verkligheten är precis tvärt om. Att Joe Biden i söndags försäkrade att det amerikanska banksystemet är robust, trots det som hänt Silicon Valley Bank och andra, borde med andra ord göra oss oroliga.

Bankkraschen i Kalifornien har kostat svenska pensionssparare miljarder. Ändå är det förmodligen inte det största problemet. Silicon Valley Banks affärsmodell klarade inte stigande räntor, och resultatet är att staten tvingats ta över för att undvika panik.

Slut på räntechocken

Plötsligt talar experterna om ett slut på räntechocken, i USA och i förlängningen också i Sverige. Inte för att underlätta för överbelånade radhusägare eller småföretag som sliter med marginalerna, utan för att finanssystemets tunga spelare som bankerna har fått problem.

Erik Thedéen säger att den svenska riksbankens planer ligger fast. Men gäller det även om till exempel den amerikanska centralbanken tar en paus i kampen mot priserna?

Thedéen har dock ett problem. Priserna lär fortsätta att stiga. Inflationen har ju varit riksbankschefernas argument för att strypa ekonomin.

Löneförhandlingar

I Sverige är förhandlingarna om lönerna och villkor för drygt två miljoner svenskar på väg mot ett avgörande. Förhandlarna för fack och arbetsgivare inom industrin fick i förra veckan en skiss till ett avtal av sina medlare. Det innehöll inga siffror, men pekade mot en uppgörelse för tre år framåt.

Långa avtal ger stabilitet och gör det lättare att diskutera sådant som anställningsvillkor. Men de förutsätter att vi vet en del om framtiden.

Idag är det ingen som vet någonting.

Nya förutsättningar

För en vecka sedan förutsatte alla att räntorna skulle fortsätta att stiga. Idag säger experterna att den amerikanska centralbanken kan sänka räntan nästa vecka.

Ingen vet hur det kommer att gå. Finanskris eller fortsatt inflation. Krasch eller mjuklandning. Det ena antagandet är lika bra som det andra.

Det är inte konstigt att förslaget från medlarna fick tummen ner av både fack och arbetsgivare. Vi vet ju varken hur jobben, lönsamheten eller priserna kommer att se ut om en månad.

Två veckor kvar

Det återstår bara drygt två veckor tills avtalet för industrin ska vara färdigt. Ett avtal som lägger grunden för hela arbetsmarknaden. Det enda rimliga är att det blir kort, ett år som mest. Och att det i vart fall innehåller de löneökningar facken krävt.

För att hoppas på att maten snabbt ska sluta bli dyrare måste man nämligen vara mer optimistisk än vad som är hälsosamt.