Hemtjänsten blir fångvård av äldre

De äldre blir fångar i sina egna hem.

Har ni läst historien om pennan?

Snart 86 åriga Karin hade bara en stump kvar av den gamla blyertspennan. Hon ville ha en ny och bad hemtjänstpersonalen om hjälp.

Då rullade den gigantiska byråkratin inom Stockholms stad i gång. Karin hade ju inte beviljats hjälp för inköp av pennor så hemtjänstpersonalen fick prata med gruppledaren som skickade ett mejl till stadsdelen som lottade ärendet på en handläggare och ... ja ni förstår.

Det tog en förfärlig tid innan Karin fick sin penna.

Något så fullständigt självklart som att kunna skriva förvandlades till en byråkratisk mardröm. Historien är alldeles sann, den har berättats av vårdbiträdet Annelie Carlsson som arbetar på ett hemtjänstföretag på Södermalm i Stockholm. På Dagens Arena skriver hon en alldeles rasande debattartikel om hemtjänsten. "Varje omvårdnadsminut är ett enormt resursslöseri."

Stressar mellan adresser

Bara i Stockholms stad finns över 200 hemtjänstföretag. Valfrihet, menade Alliansen. Men snart krävde mångfalden en enorm kontrollapparat. Staden måste ju försäkra sig om att alla olika företag verkligen utförde de tjänster de fick betalt för. Alltså detaljreglerade man varenda minut och sedan utrustades de anställda med mobiler och gps.

Numera ser vi dem över hela Sverige. Hemtjänstanställda som stressade springer mellan olika adresser med mobilen i högsta hugg. Varje besök måste registreras, rapporteras och kontrolleras. Personalen får bara utföra de tjänster som beslutats av kommunens biståndshandläggare. Påklädning, uppvärmning av lunch, allting har sina minuter. Allting upprepas enligt samma mönster varje dag.

Gamla människor är vuxna

Gamla människor är vuxna människor, men deras liv regleras av kommunala kontrollsystem. De måste gå upp och klä på sig när kommunen har bestämt så och inte när de själva vill. Många måste be om särskilt tillstånd för att komma ut.

Stinne Glasdam, lektor i hälsa på Lunds universitet, konstaterar att interner faktiskt har större möjligheter att komma ut än vad gamla har. De äldre blir fångar i sina egna hem, fångade i sina kroppar. Utlämnade till biståndshandläggare som måste spara och hemtjänstföretag som vill maxa vinsten.

I dag presenterade Statens medicinsk-etiska råd (Smer) en rapport om etiska aspekter på robotar inom äldrevården. Robotar kan assistera vid toalettbesök, duschning och ätande. En söt liten robot kan fungera som ställföreträdande hund för den som inte längre kan ha husdjur.

Inte driva till vansinne

Frågan är vad som är värst, en stressad personal eller ett mekaniskt sällskapsdjur? I den bästa av världar skulle robotarna kunna avlasta personalen så att den får tid att gå ut med de gamla. I den värsta lämnas de gamla ensamma i teknikstyrda hem. Smer varnar för ett sådant teknikskifte.

I Skönsmon i Sundsvalls kommun har man i stället lagt om tekniken. Där har personalen och de gamla tagit fram ett eget system som innebär att de äldre själva får bestämma över sin tid tillsammans med hemtjänsten. De äldre har blivit tryggare och personalen får styra mer över sin tid.

Tekniken ska avlasta äldreomsorgen och inte driva den till vansinne. Målet måste vara vuxna människor kan gå utanför dörren även om de råkar vara gamla.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.