Sanktioner bra – trots riskerna

Från och med i går förbjuder EU import av olja från Iran. Vissa ingångna avtal löper till 1 juli. Sedan är det stopp.

EU:s utökade sanktioner är en del av världens reaktioner på Irans kärnteknikprogram. Förhoppningen är att Iran ska lägga ner sina kärnvapenambitioner och sätta sig vid förhandlingsbordet.

Själv uppger Iran att kärnteknologin utvecklas för civila ändamål men Internationella atomenergi­organet, IAEA, presenterade i november förra året en rapport som slog fast att målet är att bygga kärnvapen.

Iran är en hänsynslös diktatur som redan i dag utgör ett hot mot flera andra länder, inte minst Israel.

Den 11 januari dödades den iranske vetenskapsmannen Mostafa Ahmadi Roshan när en magnetisk bomb placerades på hans bil. Han är den fjärde i raden av kärnforskare som dödats.

De flesta tror morden är ett försök från Israels eller USA:s sida att försinka kärnvapenprogrammet. Liksom de avancerade datavirus, explosioner och andra ”olyckor” som inträffat.

Om programmet ändå fortsätter finns en överhängande risk att Israel kommer att genomföra ett militärt angrepp på Iran för att stoppa det.

Det är mot bakgrund av detta EU:s utökade sanktioner måste ses. Iran måste pressas till en förhandlingslösning.

Iran har svarat på EU:s sanktioner med hot om att stänga Hormuz­sundet som är en central transportled för olja. Det är inte ett särskilt trovärdigt hot även om Iran rent militärt har förmåga att stänga ­sundet.

Men konsekvensen vore krig mot USA vilket Iran troligen vill undvika.

EU:s sanktioner är välkomna trots riskerna.

Följ ämnen i artikeln