Fas 3-farsen är på väg att ta slut

Nu är det över, men det dröja ytterligare två år innan fas 3 är helt avvecklat.

Från och med i går är det slut. Inga fler arbetslösa kommer att skickas in i fas 3, den borgerliga arbetsmarknadspolitikens slutstation.

Det är värt att glädjas åt. Försvinnande få långtidsarbetslösa som hamnat i fas 3 har gått vidare till en riktig anställning. Ersättningen är låg och inte alltid pensionsgrundande. Systemet har möjliggjort för företag att fixa gratis arbetskraft. Sysselsättningen som erbjuds är ofta ­meningslös, och människor i fas 3 har ­berättat hur de känt sig utnyttjade, utsatta och rättslösa.

Övergången kommer ta tid

Resan bort från fas 3 har varit lång. ­Redan i juni 2011 röstade en majoritet av riksdagens ledamöter för att inga fler arbetslösa skulle skickas dit. Det struntade den borgerliga regeringen i. Efter maktskiftet 2014 stoppades fas 3-nedmonteringen av Sverigedemokraterna, men nu är det alltså över.

Eller, ja, inte riktigt.

I dag är 39 000 personer fast här och det kommer dröja ytterligare två år ­innan systemet är helt avvecklat.

Den rödgröna regeringens alternativ är bland annat traineejobb och extrajobb i välfärden där man får avtalsenlig lön.

Men det går långsamt. I mitten av ­januari var det bara 67 personer som fått extrajobb. Bara 47 personer har fått en traineeplats i offentlig sektor.

Ett steg närmare

Varför dröjer det?

”Gruppen i fas 3 är väldigt komplex. Många har stått utanför arbetsmarknaden länge. Många har låg utbildning, en stor del har något funktionshinder och andelen utrikesfödda är hög”, har Arbetsförmedlingens Susanne Enberg sagt till Dagens Arbete.

Det är en viktig poäng. Även om fas 3 är en ovärdig slutstation så måste vi komma ihåg att det kunnat växa för att hela den politik som syftat till att föra långtidsarbetslösa närmare jobb misslyckats.

Att Arbetsförmedlingen nu kan erbjuda de arbetslösa riktiga utbildningsinsatser och individanpassade åtgärder är på så sätt ett steg mot arbetsmarknadspolitik som fungerar.