Att bunkra kött är ingen lösning

Torka leder till foderbrist och svårigheter för svenska köttbönder.

Att skjuta djuren och bränna köttet är inget elegant alternativ, men för en del lantbrukare är det i de banorna tankarna går nu. Den senaste tidens torka har slagit hårt mot svenska bönder. Uttorkade marker leder till foderbrist och köer till slakterierna.

På natten tänker lantbrukaren Mats Andersson på sina mjölkkor. Han har bestämt sig för att slakta 30 av dem tidigare än tänkt, eftersom fodret inte räcker till.

– Det känns jättejobbigt. Jag ligger och tänker på det om nätterna. Det viktigaste är att djuren får foder och vatten, säger Mats Andersson till Aftonbladet.

När han ringer till slakteriet får han en tid i januari 2019. Han är inte den enda med foderbrist.

Köpa mer svenskt kött

I de tuffa tiderna har många lantbrukare vädjat till svenskarna att köpa svenskt kött. Slakterierna köper inte fler djur än de kan sälja, och bristande marknad är en av faktorerna som skapar de långa köerna till slakten. Med en större efterfrågan skulle man kunna dra upp på tempot och lösa en del av de tillfälliga problemen.

Att stödköpa svenskt kött låter bra, för en vanlig barnfamilj är det inte helt lätt att ställa om till svenskt kött. Hur mycket man än vill hjälpa bönderna sätter ekonomin sina gränser. Kött är dyrt, och bra kött är dyrare. Solidariteten med jordbrukarna blir en klassfråga.

En drastiskt ökad konsumtion av svenskt kött är inte heller bra. Det tar tid att föda upp boskap, och äter vi för många kor nu finns inga kvar nästa sommar.

Slakterier och kommuners ansvar

Storskalig infrysning skulle kunna vara en lösning. De stora slakterierna bör undersöka om de har marginaler för att köpa upp kött och förvara i frysanläggningar. Då finns kött kvar till framtiden, och bönderna kan andas ut.

En stor omställning måste också ske i den offentliga verksamheten. Kommuner och landsting måste ta ansvar och bestämma sig för att bara köpa svenskt kött med bra djurhållning. I upphandlingar borde offentlig verksamhet ha som regel att kräva kvalitativt kött.

Självförsörjning går för sakta

Med uppmaningarna om att köpa svenskt kött blir diskussionen om självförsörjning aktuell. Miljöpartiet presenterade ett nytt förslag förra veckan om ett mål på att Sverige ska konsumera 80 procent svenskproducerade livsmedel. Just nu ligger siffran på ungefär 50 procent.

Att tänka långsiktigt om självförsörjning är bra, men det är nu fodret torkar. Det är nu lösningen behövs. Slås bönder ut i dag drabbar det hela landet i framtiden. Matbrist är inte bara producentens problem. Till sist är det konsumenterna som sitter snopna vid matbordet.