Därför hade jag så fel om Trump

”Till slut krossar Hillary glastaket”.

Den rubriken skrev jag för lite drygt ett år sedan, fullt övertygad om att Hillary Clinton skulle ta hem segern i det amerikanska presidentvalet.
Det är plågsamt att läsa gamla texter ibland. Texten om Hillary får det att göra ont både i ögonen och magen.

Clinton förlorade, visserligen med liten marginal, men analysen var helt enkelt fel. De amerikanska väljarna valde den korrumperade mansbebisen Donald Trump. Så pass arga var många, så oinformerade, så obrydda av hans rasism, kvinnohat och fjäskande för Putin.

Till slut krossar Hillary
glastaket

”Vad har du lärt dig”

Det senaste året har jag i stort sett varit ledig från att skriva. I stället har jag fått läsa kurser på Harvarduniversitet i USA. Jag fick ett stipendium och har gått i en klass med journalister från olika länder runtom i världen.

”Vad har du lärt dig”, frågar vänner och kollegor. Det är inte lätt att svara på. Jag har pluggat filosofi och politisk ekonomi, läst kurser om media och teknik.

Jag har försökt prata med så många som möjligt av världens skarpaste hjärnor om demokrati, jämlikhet och hur teknikrevolutionen stöper om våra samhällen. (En del av samtalet finns här, i podden Anger Management.)

En tydlig trend är ett allt tydligare avståndstagande från den nyliberalism som präglat västvärldens ekonomiska politik sedan 80-talet.

Inte vänster

”Vad USA behöver är mer socialdemokratisk politik”, sade den världsledande ekonomen Daron Acemoglu i podden. Det gjorde mig förvånad, eftersom jag läst en del av vad han skrivit och knappast uppfattat honom som vänster.

Den stora trenden i vår del av världen är exploderande ojämlikhet, hyperglobalisering, klimatkris och en teknisk revolution som ytterligare driver grupper isär. Hur skapar man ett samhälle som håller ihop i en sådan tid?

Marknadsextremismens tid är förbi. Men inte heller socialdemokrati – vare sig av traditionellt eller 90-talssnitt - har nödvändigtvis svaren. Det samhällskontrakt som rådde i Europa under efterkrigstiden finns inte mer. Handel, teknikutveckling, försvagade fackföreningar och kvinnornas inträde på arbetsmarknaden har förändrat våra ekonomier för gott.

Ilska och hat

Det finns ingen väg tillbaka, och just nu ingen ny kompromiss på bordet. De rika roffar åt sig allt mer, de som upplever sig halka efter blir allt argare. Detta i en tid när själva samtalet om demokrati förs på plattformar som har som affärsidé att underblåsa känslor som ilska och hat.

Det är en spännande tid, och intressant och farlig.

Min egen miss för ett år sedan berodde på att jag var fast i gamla svar och önsketänkande i en tid som var ny.

Vad jag har lärt mig? Ja, bland annat hur fel jag hade.

Och att det - trots smärtan i att läsa gamla misslyckade knäck – är väldigt roligt att komma hem igen.