Tio barn får inte drunkna varje år

Sommarlovet har precis börjat och nu är tiden för långa ljusa dagar med bad och lek. Men snart börjar också det som kallas för drunkningsmånaden. I juli brukar mellan 20 och 30 personer dö i vattnet i Sverige. På senare år har drunkningsolyckor ökat och i snitt dör tio barn under 17 år per år i vattnet. Det skulle kunna förebyggas genom bättre simundervisning i skolan.

4 500 klarar inte kraven

Enligt läroplanen ska elever i slutet av årskurs sex vara simkunniga. Det betyder att de ska kunna simma 200 meter, varav 50 meter i ryggläge. Skolverkets senaste undersökning från 2014 visar att fem procent inte klarade kunskapskraven. Det motsvarar cirka 4 500 elever.

Det är 4 500 för mycket.

Svenska livräddningssällskapet har länge förespråkat att simundervisningen borde starta tidigare. Skolverkets rapport visar varför: I fler än hälften av de skolor där alla elever nådde kunskapskraven i årskurs 6 hade man börjat med simundervisning redan i förskoleklassen eller i årskurs 1.
Men idrottslärarna har inte alltid förutsättningar för att leva upp till de uppsatta målen. Bristen på kommunala simbassänger är stor på många håll i landet och i flera kommuner har man satsat på äventyrsbad med dyra entrépriser i stället för enkla badhus. Det drabbar särskilt familjer med låga inkomster, i synnerhet här i Sverige där vattentemperaturerna bara kan kallas badvänliga under en kort tid på året.

Trycket på privatlektioner ökar

Samtidigt har trycket på privat simundersökning ökat enormt på senare tid, skriver Svenska Dagbladet i dag.
– Vi har fler som söker än vi har platser för, säger Sanna Messing, siminstruktör på privata simskolan Trampoolin som finns i Stockholm och i Malmö.
Privata simlektioner blir ett alternativ för resursstarka familjer, som kanske också har råd att åka på badsemestrar utomlands varje år.

Världens viktigaste sport

Sarah Sjöström är en av Sveriges genom tiderna bästa simmare och har i flera intervjuer sagt att en stor anledning till hennes framgångar är att simhallen låg på promenadavstånd från hemmet och skolan i hemkommunen Haninge. Hon har också kallat simning för världens viktigaste sport. Det är svårt att argumentera emot.

Sarah Sjöström

Att kunna simma är en livförsäkring, men också en fråga om livskvalitet. Simning är en skonsam och demokratisk aktivitet som gammal som ung, fattig som rik kan ägna sig åt. Om bara förutsättningarna finns.
Tidigare simundervisning och fler och mer tillgängliga simhallar går att åtgärda från politiskt håll. Vem som ska få njuta vid badplatserna i sommar borde inte vara en klassfråga.