Bryt den brutala hederskulturen

Miljontals kvinnor har könsstympats.

Medan många av oss var upptagna med sill, nubbe och att huttra i det iskalla midsommarvädret publicerade Norrköpings Tidningar en makaber nyhet. Kommunen har upptäckt att ett sextiotal unga flickor har könsstympats.

Regeringen utsåg i höstas Norrköping till pilotkommun för att undersöka hur man kan arbeta för att förhindra att flickor i Sverige könsstympas. Under arbetet har man stött på fler fall än befarat och trettio av flickorna ska gå i samma klass.

Ett grovt övergrepp

Majoriteten har, i familjernas hemländer, blivit utsatta för en så kallad faraonisk omskärelse. Den innebär att både inre och yttre blygdläppar samt klitoris skärs bort. Sedan sys underlivet ihop. Kvar blir bara en liten öppning.

Ingreppet – som är ett grovt övergrepp och kan ge upp till tio års fängelse i Sverige – ger ofta svåra fysiska och psykiska problem.

NT:s nyhet har blivit omskriven i internationell press. De ställer sig samma fråga som de flesta av oss: Hur kan könsstympningarna få fortgå? 2014?

Enligt UNHCR beräknas cirka 125 miljoner av världens kvinnor ha genomgått en könsstympning. I Sverige tros det röra sig om tusentalet fall, men mörkertalet är stort.

I våras drog den brittiska tidningen Guardian igång en kampanj mot kvinnlig könsstympning. En kvarts miljon har skrivit på namninsamlingen, som fått gehör hos såväl den brittiska regeringen som inom FN. Det är lovande.

Stöd och utbildning behövs

För att bryta den brutala hederskulturen krävs utbildning. Och familjer behöver stöd för att våga bryta mot en social press och tradition från hemlandet.

Könsstympning är att utsätta en flicka för en livslång funktionsnedsättning. Pilotprojektet i Norrköping visar att ett seriöst förebyggande arbete brådskar även i Sverige.

Följ ämnen i artikeln