En premiärminister ska inte vara skojig

Boris Johnsons löften är tomt snack

Boris Johnson har varit favorit i valet av brittiska Tories nya partiledare. I dag avslutas medlemsomröstningen, och imorgon får vi veta resultatet.

I dag avslutas medlemsomröstningen i det brittiska Konservativa partiet. Imorgon förmiddag får vi veta vem som blir Theresa Mays ersättare, Storbritanniens nya premiärminister och EU:s nästa motpart i brexitförhandlingarna.

Svår strid om jobbet

Slaget har stått mellan Boris Johnson, tidigare utrikesminister och frontfigur för brexitkampanjen, och nuvarande utrikesminister Jeremy Hunt. Kandidaterna har minst sagt olika framtoning. Johnson är typen som har skjortan uppstickande som en flärp där bak. Han är underhållande och kan konsten att snacka.

Jeremy Hunt är seriös, men framstår som blek intill sin motkandidat. I de direktsända debatterna mot Johnson har han flackat med blicken, upprepat att han vill genomföra brexit men att det kanske inte är helt självklart att han lyckas med det ingen tidigare gjort innan deadline 31 oktober.

Samma problem som May hade

Oavsett om det är Johnson eller Hunt som slår sig ner vid förhandlingsbordet återstår samma problem som tidigare. Ingen av dem kan tänka sig att kompromissa med de röda linjerna de ärver av den tidigare premiärministern. EU tänker inte riva upp överenskommelsen som tog år att förhandla fram. Det brittiska parlamentet säger fortfarande nej till både avtalet i fråga och ett avtalslöst utträde.

Det hela påminner starkt om kampanjerna inför själva folkomröstningen om brexit. Den som lovade mest hade då ett stort övertag, oavsett hur verkligheten såg ut. Boris Johnsons förmåga att leverera lite för enkla sanningar har inte blivit sämre med åren. Men precis som 2016 lär efterdyningarna av den här omröstningen, partiledarvalet, bli en besvikelse för hans anhängare.

Planen är bara snack

Britterna kommer inte kunna börja fila på egna frihandelsavtal med USA innan de gått ur EU, som Boris Johnson föreslagit – det skulle antagligen vara olagligt. De kommer inte heller tjäna på att vägra betala sin finansiella skuld till EU, som Johnson velat.

För att få med sig dem som kommer drabbas hårt ekonomiskt av brexit föreslog Johnson också ett utbyggt bredbandsnät till alla hushåll på landsbygden till 2025, tio år tidigare än regeringen planerat. Hur denna snabba omställning ska ske eller hur mycket det får kosta har han inte bemödat sig att berätta.

Visst är Jeremy Hunt lite trist. Men han är åtminstone ärlig med att brexit inte kommer bli enkelt. Johnson är karismatisk, men det har han inte mycket för vid förhandlingsbordet. EU:s representanter har inte hittills låtit sig imponeras av tomt snack.

Kanske är det därför Boris Johnson är så mån om att lämna illa kvickt.


PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur lyckades den omskrivne politikern bli landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.