Det är skillnad på fusk och fusk

Radioekot avslöjar hushållsnära fusk. Hälften av de företag som Ekot ringer upp är beredda att skriva något annat på kvittot så att köparen kan begära skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Man får exempelvis göra avdrag för att klippa häcken, men inte för att beskära träd.

Då krymper trädet till en buske på kvittot.

Näringsminister Maud Olofsson (c) är inte särskilt bekymrad över fusket.

”Jag väljer ju inte att se det som ett jättestort problem. Jag inser att om man genomför en sån här reform, så var det med rot-avdraget också, tar det ett tag innan man får en fullständigt seriös marknad. Innan kunderna lär sig vilka krav man ska ställa och innan företagen vet hur de ska agera.”

Stopp ett tag. Företagen och kunderna vet precis hur ”de ska agera” för att fuska. De har läst reglerna och kommer överens om att skriva buske i stället för träd, flyttstädning i stället för flyttransport, på kvittot.

Skattemyndigheten kan inte göra mycket för att stoppa fusket. Att kontrollera alla kvittona är en administrativ omöjlighet. Maud Olofsson sätter i stället sitt hopp till ”konsumentmakten”:

”Det är viktigt att kunderna, det vill säga vi medborgare som köper tjänsterna, är noga med att ställa krav. Ska vi köpa de här tjänsterna så ska det vara vitt, vi tänker inte fuska med de här reglerna.”

Tänk om företrädare för regeringen resonerade likadant om allt fusk med våra gemensamma skattepengar: ”Det är inte ökad kontroll som behövs i socialförsäkringarna. Fusket med vab-dagar och sjukersättning är inget jättestort problem. Det är bara försäkringstagarna som måste lära sig vilket krav de ska ställa på försäkringskassan: att aldrig få ersättning för något de inte har rätt till.”

Det vore något det. Om socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (m) sa så. Nej, det kommer aldrig att hända. Alliansregeringen gör nämligen skillnad på folk och folk.

Folk med stora resurser, såna som har stora förmögenheter eller råd att köpa hushållsnära tjänster, ska slippa närmare granskning av skattemyndigheten. Folk som däremot är sjuka eller behöver stanna hemma för vård av sjukt barn utsätts för allt hårdare kontroller.

Dessutom kommer nya riktlinjer som snävar in sjukskrivningarna. Samhället ska inte pjåska med dem som har migrän eller har fått hjärtinfarkt.

Bidragsfusk är enligt den logiken allvarligare än skattefusk. ”Dom där nere” antas ha sämre moral och mindre rättigheter än ”dom där uppe”. Alltså är det ”dom där nere” som ska kontrolleras, hållas pli på.

Ta gärna itu med fusket. Men betrakta i sådana fall allt fusk med våra gemensamma resurser som lika allvarligt.

Att Maud Olofsson inte ser felaktiga kvitton som ”ett jättestort problem” är ett jättestort problem.

Följ ämnen i artikeln