Plötsligt är kvinnor näringslivets hopp

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-03-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Visst kan det omöjliga bli möjligt. För några år sedan påstod Per Olofsson, då direktör för Industriförbundet, att det inte fanns kvinnor som var mogna att ta plats i företagens bolagsstyrelser.

Som om inte det var nog förklarade också denne näringslivets frontfigur, att en kvotering skulle vara en "försvagning av styrelsearbetet".

Det var ett av många uttalanden som underminerade respekten för Industriförbundet. Den verkliga ökenvandringen startade när dess dåvarande ordförande Lars Ramqvist proklamerade att Industriförbundet skulle bryta dialogen med regeringen Persson och i stället samtala med oppositionen.

Nu - efter samgåendet med Saf - heter Industriförbundet Svenskt Näringsliv. Just denna organisation utsåg nyligen en kvinna, Ebba Lindsö, till dess nya direktör.

Förväntningarna är enorma. Nu är det inte längre tal om "försvagning". Tvärtom skriver affärstidningen Dagens Industri på ledarplats om Ebba Lindsö att det är: "Ett val som kan ändra bilden av näringslivet".

Förtroendet för näringslivet är inte längre på topp. Huvudlösa utflyttningar till London, eller Skandias miljardförlustaffärer i USA, utförsäljning av kompetens och vinstmaskiner som Pharmacia och Procordia, kryddat med fallskärmar och optionsregn, går inte spårlöst förbi. Alltför många småsparare, anställda, har sett sina pensionspengar eller arbetstillfällen gå upp i rök.

Frågan har ställts - och är relevant - hade Perrcy Barnevik och Göran Lindahl i ABB kunnat kvittera ut miljardpensioner om det suttit kvinnor med och fått insyn i de famösa avtalen? Nej, förmodligen inte.

Till skillnad mot Lars Ramqvist inser Ebba Lindsö att framtiden inte består i att isolera näringslivets organisationer, tvärtom vill hon att Svenskt Näringsliv ska synas mer och vara en aktiv aktör.

Ebba Lindsö är inte ensam. Plötsligt, som genom ett trollslag, vinner kvinnor terräng både i företagsledningar, bolagsstyrelser och i näringslivstidningarna.

Ett av de mest omsusade företagen, finans- och kvartalskapitalismens Carnegie, har fått ny direktör, Karin Forseke. Carnegie har hårt kritiserats för dyrköpta råd. Dess experter lyckades för ett år sedan med konststycket att rekommendera ett 90-tal aktier som sedan alla rasade i värde.

Kunderna blev fattigare, medan Carnegies mäklare belönades med nya miljonersättningar. Jo, jo.

I Stenbecksvärlden stod de så kallade jyckarna på rad och väntade på att ta över. Det blev i stället dottern Cristina Stenbeck. Hon "kröntes" i rollen av självaste Göran Persson genom den middag och det statsministermöte som Perssons polare Björn Rosengren fixat.

När nu årets bolagsstämmor drar i gång är en tredjedel av de nynominerade kvinnor. Flera börsbolags styrelser når målet 25 procent redan nu.

Kvinnor ses inte längre som en "försvagning" utan äntligen som den styrka de är.

Varför allt detta händer här och nu? Den som påstår att det absolut inte beror på Margareta Winbergs hot om kvotering ljuger.

Rolf Jansson

Följ ämnen i artikeln