Fler oroas över pengar i Svantessons Sverige

Det har blivit ännu svårare att vara svensk

I nästa vecka lägger Elisabeth Svantesson fram regeringens vårändringsbudget.

Det har blivit svårare att vara svensk. Åtminstone är det fler som har svårt att få vardagsekonomin att gå ihop. Det påmindes vi om när SCB i veckan presenterade de senaste siffrorna över hur svenskarna lever sina liv.

Nio procent, nästan var tionde, svarar att det var svårt eller mycket svårt att få hushållets ekonomi att gå ihop förra året. Det är två procent fler än 2022.

Varje procentenhet motsvarar drygt två fullsatta Ullevi. Så många fler känner alltså att deras vardag blivit svårare ekonomiskt.

Högre priser och dyrare lån

Förra året fortsatte priserna att stiga, och räntorna är fortfarande rekordhöga. Nu stiger antalet varsel precis som konkurserna. Och även om inflationen tycks falla tillbaka och räntorna kanske kommer att sjunka får svenska folket leva med konsekvenserna länge än.

Så här långt har regeringen inte visat något större engagemang. Visst, det är billigare att tanka bilen även om effekten är att miljöskulden till kommande generationer växer. Men samtidigt håller vården på att kollapsa och både a-kassa och sjukförsäkring ska bli ännu sämre.

Ta situationen på allvar

När Elisabeth Svantesson på måndag kommer med vårbudgeten borde hon ta människors situation på allvar. Och hon borde sätta de mest utsatta först.

Ekonomisk oro är nämligen inte någon slump. Det kan vi också läsa i SCB:s siffror.

En femtedel av befolkningen säger att de inte skulle klara en extra utgift på 13 000 kronor utan att ta ett lån eller be om hjälp. Bland de arbetslösa är motsvarande siffra sju av tio.

Oro bland ensamstående

Drygt en tredjedel svarar att de är oroade för hur de ska klara den egna ekonomin under det närmaste året. Över hälften av de ensamstående föräldrarna känner samma oro.

Den ekonomiska utsattheten påverkar också nästa generation.

Saker att göra

Det finns saker Elisabeth Svantesson kan göra. En rapport från Hyresgästföreningen, Röda Korset, Majblomman och Rädda Barnen la nyligen konkreta förslag. Regeringen kan höja bostadsbidraget och banbidraget. Man kan betala för gratis fritidsaktiviteter och skolfrukost. För att ta några exempel.

Dessutom skulle Svantesson kunna skrota planerna på försämringar av a-kassa och sjukförsäkring. Sverige behöver inte fler fattiga.

Inget av detta kommer att finnas med när regeringen på onsdag lägger sin ändringsbudget. Men kom inte och säg att barnfattigdom och ekonomisk oro är oundviklig.