För Stordalen är det lätt att vara lycklig på jobbet

Går inte att önsketänka bort jobbångest

Hotellägaren Petter Stordalen älskar måndagar när en ny jobbvecka börjar på nytt.

Känner du någon ångest över att gå tillbaka till jobbet efter semestern? Det är dumt när du kunde ha valt lycka i stället. Det menar Aftonbladets kolumnist Frida Boisen i sin senaste kolumn, där hon säger sig kunna staka ut vägen till en lyckligare höst. För att nå dit bör du hylla ditt jobbliv, sluta störa dig på chefen, vara tacksam för det du har och välja att se vitt i stället för svart. "Finns det något mer provocerande än bortskämda svenskar just i augusti?", skriver hon.

Undrar om visstidsanställda, lågavlönade vikarier, deltidsarbetare, inhoppare, sms-anställda och de nya daglönarna i den så kallade gigekonomin håller med om det.

Miljardären älskar måndagar

I samma kolumn hyllas den norske hotellägaren Petter Stordalen och hans återkommande inlägg på Instagram där han varje måndag jublar över att det äntligen är måndag och att han "får njuta av att gå till jobbet igen!". För att balansera upp den extravagante miljardären citerar hon även det twittrande sjukvårdsbiträdet Niklas Hellgren som har skrivit fint på Twitter om hur han sätter en ära i att läsa av äldre och sjuka så lyhört som möjligt.

Vi borde snarare protestera mer. Men på svenska arbetsplatser sprider sig tystnaden.

Det är klart att ingen gillar en kollega som gnäller i tid och otid och som ideligen sprider dålig stämning. Men dessa personer kan knappast ses som ett samhällsproblem till skillnad från alla de svenskar som tvingas bita ihop och jobba på trots dåliga arbetsvillkor, stress och värkande kroppar.
Vi borde snarare protestera mer. Men på svenska arbetsplatser sprider sig tystnaden.

För en snabbt växande grupp i samhället, kallad prekariatet, innebär arbetslivet lågavlönade och tillfälliga jobb med minimalt om ens något anställningsskydd. Betald semester är inte att tala om. Att kritisera arbetsgivaren innebär risken att få sparken.

Man behöver inte ha läst Karl Marx för att inse att det knappast handlar om att dessa människor har valt bort lyckan.

Men det är inte bara i botten på samhällstrappan som villkoren har försämrats.

Psykiska ohälsan ökar i arbetslivet

Nedskärningar, "effektiviseringar" och New Public Management – systemet där allt ska styras och kontrolleras – har lett till att färre händer måste klara fler uppgifter. Konsekvensen är att anställda lämnar de yrken de är utbildade till, personalbrist uppstår och de som arbetar kvar riskerar att halvt om halvt jobba ihjäl sig.

Förra året var 600 000 svenskar sjukskrivna, framför allt är det den psykiska ohälsan som ökar.
De allra flesta av oss vill ha ett jobb att gå till, kollegor att umgås med och ett sammanhang som känns meningsfullt. Dagens arbetsliv gör att allt färre har den möjligheten. Under Me Too-hösten 2017 uppmärksammades hur personer med osäkra anställningar dessutom är extra utsatta för sexuella kommentarer och övergrepp. Kanske borde de bara ha varit tacksamma för att de åtminstone har ett jobb.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.