Inte naturligt att äldre ska vara deprimerade

Självmordfrekvensen är högst bland män över 80.

Varje dag tar en gammal människa sitt liv. Andelen äldre med depression bedöms vara så stor att Socialstyrelsen talar om ett växande folkhälsoproblem.
Var femte svensk över 65 har problem med ängslan, oro eller ångest. Äldre har en högre självmordsrisk än yngre, ändå saknas det kunskap om varför just äldre begår självmord.
Margda Waern är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och hon inleder nu ett stort forskningsprogram om äldre människors självmord. Hon tror att bristen på kunskap beror på åldersdiskriminering.
– Delvis beror det på en slags ageism, säger hon till Sveriges Radio.

– Man anser att det skulle vara normalt att äldre personer blir trötta på livet när de kommer upp i hög ålder. I bland får jag höra att ’men om man är gammal och sjuk skulle jag fundera på att ta livet av mig, det är inget konstigt med det’, fortsätter Margda Waern.

Ska ändå dö

I vårt ungdomsfixerade samhälle finns alltid risken att gamla ses som människor som ändå snart ska dö. Det är givetvis en förfärlig människosyn, en deprimerad 70-åring ska ha samma stöd som en deprimerad 40-åring. Alla människor är lika mycket värda.
Ändå har många av de deprimerade äldre varken diagnosticerats eller behandlats.

Symptomen vid depression skiljer sig mellan yngre och äldre som oftare klagar på kroppsliga besvär. Sannolikt lever den gamla skammen över psykiska besvär kvar, kanske tror också de äldre att man ska bli lite nedstämd med åren.
För Sveriges Radio berättar Elaine Breske Hirscher om sin pappa som tog livet av sig vid 69 års ålder. Hon tyckte att han hade så mycket att leva för.

Var stolt av sig

– Min pappa var stolt av sig, att han ens gick till läkare och sa att han mådde dåligt och den enda hjälp han fick var tabletter, det irriterar mig. Jag tycker att vi glömmer bort de äldre. ’De ska ju ändå snart dö’, lite den mentaliteten tycker jag att det är.
Under kommande decennier kommer allt fler att bli allt äldre. Socialstyrelsen räknar med att antalet som söker för psykisk ohälsa kommer att öka. Primärvården, socialtjänsten och alla andra som möter gamla behöver ökad kompetens inom området äldrepsykiatri.

Män över 75

Vården måste lära sig att upptäcka risk för självmord. Det är inte rimligt att självmordsfrekvensen är allra högst bland män över 80. Margda Waerns forskningsprogram som finansieras av Vetenskapsrådet och statliga forskningsrådet Forte är viktigt, det behövs mer kunskap. Dessutom måste kunskapen spridas till alla som möter äldre och resurserna måste räcka till för att verkligen möta dem som kommer att behöva hjälp.
Den som behöver stöd kan alltid vända sig till sin vårdcentral eller ringa 112.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln