Kinas utpressning blir väldigt pinsam

Författaren Gui Minhais öde är inte unikt

De massiva protesterna som har pågått sedan i mars är för många Hongkongbor en kamp på liv och död.

I går den 15 november var det Fängslade författares dag. Det dystra temat matchade det grå och novembertunga vädret som låg över Stockholm. Men inne i det guldskimrande konstmuseet Sven-Harrys i Vasaparken var det prisfest och Kulturminister Amanda Lind (MP) delade ut Svenska PEN:s Tucholskypris för 2019.

På scenen stod en tom stol för att markera förläggaren och pristagaren Gui Minhais frånvaro.
Den svensk-kinesiska författaren har under många år drivit ett förlag för regimkritisk litteratur om Fastlandskina samt en bokhandel med bas i Hongkong. I oktober 2015 försvann han från sin semesterbostad i Thailand och har sedan dess varit frihetsberövad. Fängslandet av Gui Minhai är av allt att döma ett svar på hans oppositionella hållning mot Kinas kommunistiska parti.

Hotar med ”allvarliga konsekvenser”

Den svenska regeringen har i flera år arbetat för att få Gui Minhai frigiven, men i går trappades konflikten upp. I en intervju med Sveriges Radio försökte Kinas Stockholmsambassadör Gui Congyou skrämmas med allvarliga konsekvenser för Sverige om högt uppsatta politiker ledde och deltog i fredagens prisceremoni.
”En del människor i Sverige ska inte förvänta sig att kunna känna sig lugna”, sa han hotfullt.
Den kinesiska ambassadörens utpressning är direkt pinsam. Men allt sedan Xi Jinping blev president 2013 har tonläget och repressalierna mot Kinakritiker hårdnat.

Gui Minhais öde är inte unikt, tystandet av oliktänkande sker systematiskt och brutalt.

I modern tid har Hongkong varit ett demokratiskt andningshål för intellektuella, fackförbund och politiska aktivister. Nu är stadens ”Ett land – två system”, som innebär visst självstyre och fri- och rättigheter, under attack från Peking.

De massiva protesterna som har pågått sedan i mars är för många Hongkongbor en kamp på liv och död. De vet vad som står på spel. Gui Minhais öde är inte unikt, tystandet av oliktänkande sker systematiskt och brutalt.

Löfvens och Lindes starka markering

De senaste dagarna har våldet accelererat och svenska studenter på plats vittnar om att det känns som att det rustas för krig. Hittills har tre unga aktivister blivit allvarligt skadade efter att polisen skjutit mot demonstranter.

Statsminister Stefan Löfvens och utrikesminister Ann Lindes hårda markering igår mot den kinesiska Stockholmsambassadören var absolut nödvändig. Sverige och EU får inte backa en millimeter när den auktoritära stormakten spänner musklerna. Vi måste visa samma mod som demonstranterna i Hongkong, annars kan rättssäkerheten riskeras för oss alla.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.