Privatisera inte polisens arbete

Publicerad 2012-07-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För första gången sedan andra världskriget har hustak i London rustats med missiler. Sammanlagt satsas tio miljarder kronor på ­säkerheten för de idrottare och besökare som väntas till staden vid OS om drygt två veckor.

Världens största säkerhetsföretag, G4S, ansvarar för säkerheten runt idrottsanläggningarna. I förrgår meddelade företaget att de bara har lyckats rekrytera en knapp tredjedel av de 13 700 säkerhetsvakter de lovat leverera. Misslyckandet kommer att kosta G4S drygt en halv miljard kronor i böter.

Den havererade upphandlingen har lett till att den brittiska militären tvingas kalla in 3 500 soldater för att garantera säkerheten. Förmodligen väl ­utbildade för att jaga talibaner i Afghanistan, men kanske inte för att visitera OS-publik.

I Storbritannien har polisen konkurrens­utsatts.

Tidigare­ i år vann G4S upphandlingen att delvis driva landets första privata polis­station. Syftet är att spara pengar. En vakt kostar mindre

i timmen än en polis.

Vi ser samma sak i Sverige, fast i mindre skala. Det är en utveckling som oroar.

Polisen tar i dag betalt för att hålla ordning vid större evenemang. Antalet privata vakter har aldrig varit större och är nu faktiskt fler än poliserna.

Politiker brukar vara överens om att statens rätt att utöva våld – ”vålds­monopolet” – ska kontrolleras mycket noggrant. Går det att vara säker på att det inte missbrukas när privata säkerhetsbolag utför det arbete som tidigare var polisens? Dessutom hotas rätts­säkerheten när polisen blir beroende av privata finansiärer. I slutändan landar det i en rättvisefråga: Hur går det med tryggheten för den som inte kan betala?