En het EU-höst

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-10-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

ETT KRAFTTAG Fredrik Reinfeldt reser till EU-toppmötet i finska Lahtis. Tjänstemännen ska få instruktioner om vilken linje som ska gälla.

När Fredrik Reinfeldt i dag väljs till statsminister är det inte bara budgeten som brådskar.

”Framtidschocken”, hette en bok som kom ut 1970. Forskaren Alvin Toffler beskrev hur informationstekniken skulle leda till ett högre tempo och påfrestningar på människorna.

EU-chocken” vore en passande titel på en berättelse om den nya regeringens första hundra dagar. Den som inte suttit vid förhandlingsborden i Bryssel vet inte vad som väntar.

Energifrågan

Två veckor efter regeringsförklaringen ska Reinfeldt resa till EU-toppmötet i finska Lahtis. Redan på måndag måste han instruera tjänstemännen om vilken linje som ska gälla.

Energipolitiken blir en huvudfråga. Alliansens valmanifest krävde att EU prioriterar en bättre hushållning med energi. Det finns ett utkast till ett sådant program inom EU-kommissionen, men starka krafter vill skriva mer om kärnkraft och mindre om krav på energisnåla produkter. På vilken sida tänker alliansen ställa sig?

Mötet i Finland kommer också att handla om brottsbekämpning och asylpolitik. Inför valet lovade moderaterna att lägga större vikt vid rättssäkerheten i EU:s terrorbekämpning. Vad säger Reinfeldt i Lahtis? Och hur ställer sig den nya regeringen till hårdare asylregler, gemensamma för hela EU?

Fredrik Reinfeldt får också möta Vladimir Putin öga mot öga. Då är det väl dags för den kritik av bristerna i Ryssland som alliansen efterlyste före valet?

Vid sidan av toppmötena kommer varje statsråd att kastas in i en virvel av brådskande EU-beslut.

Hur ska till exempel Sverige agera när det gäller arbetsrätten? Skicka ett nytt yttrande till EG-domstolen om Vaxholmsmålet? Ställa upp på britternas sida för att undergräva EU:s direktiv om arbetstider? Snart kommer kommissionens grönbok om arbetsrätten i Europa, är Gunilla Carlsson lika mycket kollektivavtalskramare då som på moderaternas stämma?

Listan är lång. Tjänstedirektivet. Kemikaliereglerna. Turkiets medlemsförhandlingar. Alkoholpolitiken. EU:s klimatpolitik. Konstitutionens framtid.

Aftonbladets ledarsida går igenom dagordningen mer i detalj på Europabloggen (www.aftonbladet.se/ledare). En sak är klar: det är inte bara den första budgeten som testar alliansens vallöften. Agerandet i EU kommer att visa om moderaterna verkligen ändrat politik eller om det blir samma gamla marknadstänkande som vanligt.

Socialdemokratin måste för sin del organisera ett kraftfullt oppositionsarbete, också när det gäller EU. Riksdagsgruppen behöver ett starkt EU-kansli och partiet måste snabbt sätta i gång programarbetet inför 2009 års EU-val.

Förutsättningarna är goda, nu gäller det att använda dem och inte gömma undan Europapolitiken.

ME

Följ ämnen i artikeln