Energisparande är nyckeln till framtiden

upprörd Energikommissionären Andris Piebalgs kämpar för att EU-länderna ska spara energi. Men det går inget vidare.

EU:s högkvarter är draperat i en tio meter hög banderoll om hållbar energi. Brysselbor och diplomater ska förstå att det är kampanjvecka.

EU kan spara bort var femte kilowattimme men ändå går det trögt.

Energikommissionären Andris Piebalgs är upprörd när jag träffar honom inne i Berlaymont. Snart måste han gå till domstol med de regeringar som inte ens infört reglerna om att spara energi i byggnader.

–?Någonting är komplett vansinnigt. Om regeringarna håller med om de politiska ambitionerna, varför gör de inte det här?

Han kritiserar också de sju länder som struntat i att lämna in planer för energieffektivitet, trots tidigare EU-beslut. Det finns föredömen, men också stora brister i de 20 rapporter som kommit in.

–?Många av planerna saknar verkliga ambitioner, säger Piebalgs.

Toppmötet i mars 2007 kom EU överens om att sätta fart. Kommissionären menar att energisparandet är nyckeln till klimat- och energimålen. Så vad borde regeringarna göra? frågar jag.

–?Jag tycker de ska leda genom goda exempel, svarar den lettiske kommissionären.

–?De kan använda offentlig upphandling bättre, förbättra sina egna byggnader.

Andris Piebalgs vill gärna se fler trängselavgifter och skatter som får ner energiförbrukningen:

–?En skattenivå för små bilar, en annan för stora bilar. Det gör skillnad.

I juli kommer kommissionens förslag för att minska energislöseriet med prylar som står på stand-by. Experter går igenom 20 produktgrupper för att få fram fler krav på energieffektivitet. Men arbetet med att genomföra detta ekodesigndirektiv är försenat.

–?Vi måste följa reglerna om samråd och utredningar, försvarar sig Piebalgs.

Energikommissionären avslöjar att han funderar på ett liknande system som i Japan där kraven på produkterna automatiskt höjs i takt med att ny teknik blir tillgänglig.

EU kan påverka länder som Kina genom att den inre marknaden är så stor. Dessutom borde det internationella samarbetet bli starkare.

–?Alla energiförbrukande länder, särskilt G 8, borde spara energi i stället för att bara ropa till länder som Ryssland och Saudiarabien att de måste producera mer. Det är fel, fel. Vi måste göra mycket själva.

Senare i år ska kommissionen visa hur framtidens energibalanser ska gå ihop. Då kommer den strategiska energiöversynen, som för första gången ska utgå från EU:s ambitiösa klimatmål.

Bättre energieffektivitet underlättar för kraven på mer förnybar energi, menar Piebalgs. Han ser förvånansvärt pigg ut efter de senaste veckornas plågsamma strider med medlemsländerna.

–?Oenigheten handlade egentligen mest om energiförbrukningen. De prognoser vi gjort och medlemsländernas siffror var som dag och natt.

Förhandlingarna i ministerrådet blir inte lätta. Piebalgs tror att de nationella målen om förnybar energi och villkoren för energiintensiv energi kommer att stå i centrum.

Han förklarar varför kommissionen lyssnade till den svenska regeringens påtryckningar och gick med på att sänka målet för förnybar energi till 49 procent.

–?Potentialen är inte så stor i Sverige längre. Våra modeller gav ett utrymme på ungefär 60 procent. Men modeller är modeller, livet är livet, man måste vara realistisk.

Jag säger att några hävdar att förnybar el kan ersätta en del av kärnkraften. Andris Piebalgs svarar först att det ”väl finns en överenskommelse i Sverige om att inte stänga några reaktorer före 2020”. När jag ser frågande ut ändrar han sig och säger att kommissionen inte kan lägga sig i hur Sverige vill göra med kärnkraften.

Ett tv-team väntar otåligt utanför dörren. Jag hinner inte fråga hur fysikern och skolläraren från Valmiera tänker om sin egen politiska framtid. Rimligtvis väntar en ännu tyngre position i nästa kommission.

Följ ämnen i artikeln