Arbetsmarknadspolitiken är fortfarande i akut kris

Privatisering är ingen bra idé

Dagens besked från regeringen kan beskrivas som en reträtt i panik, eller som någon sorts uppvaknande i elfte timmen. Klart är i alla fall att ingen del av det svenska politiska systemet kommer ur kaoset i arbetsmarknadspolitiken med hedern i behåll.

Efter helgens krismöten meddelar regeringspartierna nu att förutsättningarna för privatiseringen av Arbetsförmedlingen görs om på två viktiga punkter om Moderaterna väljer att ta den utsträckta handen. För det första kommer det att ta ytterligare ett år att genomföra "reformen". Slutdatum sätts till slutet av 2022 istället för 2021.

Systemet förändras

För det andra förändras grunden för det nya systemet. Januariavtalets kategoriska formuleringar om valfrihet och fri etableringsrätt för arbetsförmedlingsföretag stryks rakt av. Precis hur upphandlingen ska gå till istället är fortfarande oklart. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark ville helst inte ge några svar alls på morgonens pressträff.

I sak är de nya beskeden från regeringen och samarbetspartierna välkomna. Att driva igenom en stor förändring för utsatta människor efter en tidsplan som i bästa fall är optimistisk hade varit vårdslöst. Ett års respit betyder inte att idén om privat arbetsförmedling blir bättre, men den innebär kanske att en del misstag kan undvikas.

Samma sak kan sägas om valfriheten som finns inskriven i januariavtalet. Systemet hade inneburit frihet för företagen, men knappast för de arbetslösa. Det hade dessutom öppnat för fiffel och riskerat att leda till stora regionala skillnader.

Slipper de värsta avarterna

Regeringens, eller egentligen Centerns, reträtt gör i bästa fall kontrollen lite bättre så att vi slipper några av de värsta avarterna.

Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt kan kanske beskriva det som ett slags seger, men man har inte lyckats stoppa privatiseringen. Dessutom måste Vänsterpartiet, precis som Socialdemokraterna, erkänna att de underskattade arbetsmarknadspolitikens sprängkraft när Januariavtalet presenterades. Det var inte här Sjöstedt drog upp sina röda linjer.

Ingen har anledning att slå sig för bröstet. Arbetsförmedlingen är fortfarande en myndighet i fritt fall, framför allt på grund av årets moderata budget men också efter oklara politiska besked från regeringen. Det kommer inte att bli lätt för den nya generaldirektören Maria Mindhammar att få myndigheten på fötter.

Inga klara besked

Vi vet inte hur det nya systemet faktiskt kommer att se ut, eller hur det ska fungera i de delar av landet där behovet av arbetsmarknadspolitik är störst. Om politiken fram till i dag har präglats av en äppelkindad trosvisshet där inga sakargument fått fäste känns dagens besked mer som ett sökande.

Eva Nordmark har som sagt få besked när det gäller detaljer. Allt är möjligt, det enda vi vet är hela arbetsmarknadspolitiken ska vara förändrad inom tre år.

De senaste veckornas politiska kris är i bästa fall avvärjd. Krisen för arbetsmarknadspolitiken fortsätter.