Vanligt folk har inte råd med en maktlös vänster

Kritiker tycker S ska gå i opposition

Stefan Löfven hälsar på riksdagens talman Andreas Norlén inför den andra talmansrundan.

Efter riksdagsvalet har det höjts röster om att Socialdemokraterna skulle tjäna på att gå i opposition. Man må ha blivit det med bred marginal största partiet i det största blocket, men för att ingå i en regering kommer det ändå att krävas något slags samarbete över blockgränsen. Det vore så pass dåligt för partiet att det är lika bra att sätta sig vid sidlinjen, är ett argument som framförs.
I den socialdemokratiska idétidskriften Tidens senaste nummer skriver till exempel skribenten Benjamin Ivansson: "För att bli framtidens stora progressiva parti måste vi ta ett steg tillbaka, och åter börja berätta vad socialdemokratin egentligen vill med samhället. Även om det skulle innebära en tid i opposition."

”De rika har råd med borgerlig politik”

Det är inte första gång som dessa tvivelaktiga råd riktas mot partiet. I den numera klassiska slutdebatten mellan Olof Palme och Centerpartiets ordförande Torbjörn Fälldin inför valet 1976 som tv-sändes från Scandinavium i Göteborg bemötte S-ledaren liknande påståenden.

"Det finns de som säger att vi har råd att låta borgarna pröva. Utmärkande för de som säger och skriver så är just att de har råd, de rika har råd med nästan vad som helst", säger Palme.

I talet tar han upp textilarbetarna, metallarbetarna, tjänstemännen, pensionärerna – de kommer, menar Olof Palme, inte att ha råd med en regering som försämrar arbetsrätten, gör det dyrare att bo, satsar på skattesänkningar och inte driver fram rättigheter för vanliga löntagare som barnomsorg och en femte semestervecka.
Det där var 42 år sedan, men Palmes påpekande har fortfarande relevans.

Kommer känna av SD-samarbetet inpå huden

För vem är det som kommer att tjäna på att Stefan Löfven kastar in handduken i det här läget och bestämmer att partiet ska fila på politiska förslag de kommande fyra åren?

Är det de drygt 250 000 medlemmarna i Kommunal som lade sin röst på S i valet? De som kommer att få konkurrera med de låga löner som högern vill lagstifta om. Eller är det de unga som kommer få det ännu svårare att ha råd med en lägenhet när marknadshyror blir ett faktum? Eller kanske svenskar med utländsk bakgrund? De som kommer att känna av konsekvenserna inpå huden när Sverigedemokraterna släpps in i värmen för att kunna förverkliga borgerlig skattepolitik.

Inget att vinna på navelskåderi

Visst behöver Socialdemokraterna analysera sitt rekorddåliga valresultat. Den tidigare folkhälsoministern Gabriel Wikström ska leda arbetet som ska vara klart i början av nästa år. Men för den skull ska partiet inte ta ett steg tillbaka.
Särskilt inte nu när man växer. I Expressens och Demoskops första väljarbarometer efter valet får Socialdemokraterna 30,6 procent. Det är en statistiskt säkerställd uppgång med 2,3 procentenheter och ger de rödgröna 41,8 procent och Alliansen sammanlagt 38,3 procent.
– Osäkerheten kring SD:s inflytande i andra regeringsalternativ kan betyda att en S-ledd regering framstår som mer önskvärd, säger Demoskops analyschef Peter Santesson, till Expressen.

Väljarna har röstat fram ett komplicerat politiskt läge och precis som Annie Lööf har konstaterat i veckan kommer det att behövas en plan B. För såväl Socialdemokrater som anständiga partier till höger borde en sådan plan innehålla blocköverskridande lösningar. Det kommer inte att vara lätt, det kommer att bli svekdebatter.

Men för vanligt folk finns det faktiskt inget att vinna på att S i dag snällt går i opposition för att navelskåda och fila fram ett vänsterradikalt program som man eventuellt kan vinna stöd för om fyra, åtta eller tolv år.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.