Hästkrafter och mjuka mular viktigare i politiken än du tror

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-06-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det blev en motig vecka för statsminister Göran Persson. Ännu en ministerskandal och skakiga siffror med dött lopp mellan blocken i SCB:s viktiga opinionsbarometer. Ingen uppgång för de röda som många förväntat, och fruktat.

Perssons kompis, förre bostadsministern Lars-Erik Lövdéns lägenhetsklipp, som ger honom flera miljoner på fickan, är dubbelmoral av värsta slag. Lev som du lär, Lövdén!

Roligast verkar statsministern ha haft när regeringen släpptes lös i Norrbotten. Där handlade det om tillväxt och kultur. Och så mjölk.

–?Vi borde propagera mer för att dricka mjölk. Mjölken innehåller de flesta näringsämnen människan behöver. Drick mera mjölk! utbrast statsministern närmast lyriskt i Radio Norrbotten.

Var det månne mjölkbonden på Harpsund som talade?

I veckan galopperade hästen på allvar in i politiken – in i riksdagens förstakammarsal där talman Björn von Sydow, själv ryttare, tog emot.

–?Samspelet männi-ska häst är en underbar upplevelse. Varför avstår så många män från den? undrade han.

Alla riksdagens sju partier fanns på plats i en sal fullsatt av politiker och hästfolk. Riksdagens miljö- och jordbruksutskott och Nationella stiftelsen för hästhållningens främjande stod som värd för seminariet. Det blev en engagerad diskussion med den nya spännande rapporten ”Hästen i politiken – betyder mer än du tror” som utgångspunkt.

Hästsport är i dag en kvinnlig angelägenhet. Tjejerna har tagit över och förändrat den värld som historiskt dominerats av män i uniform. Och de har gjort det av egen kraft. Ridsporten är unik. På ingen annan arena har tjejerna haft sådan framgång. Samtidigt är den en folkrörelse med stall och ridskolor som väl fungerande ungdomsgårdar och tävlingar där tjejer och killar, kvinnor och män möts på lika villkor. Dessutom en näring med stor företagspotential.

Hästen har hjälpt hundratusentals tjejer att bygga en kvinnlig identitet som bryter mot den traditionella kvinnorollen. Lärt dem styrka, mod, självständighet, ledarskap. Hästens bidrag till jämställdheten.

Hög tid alltså för krav nr 1: ”Att flickors idrott med häst får lika stora resurser och tas på samma allvar som pojkars idrotter, lokalt, regionalt och nationellt.”

Där brister det fortfarande.

–?Det blir ofta hårda kubbningar i kommunerna om pengarna. Det är svårt när grabbarna ska dela med sig, förklarade Åsa Domeij (mp) med bister erfarenhet från Uppsala.

Jan Brink, Sveriges dressyress, är en av många ryttare som engagerar sig för sin ”hästkommun”.

–?Jag ställer upp för sossarna i Hässleholm när de vill profilera sig som hästkommun. De har varit otroligt bra, berättade Brink för tidningen Ridsport nyligen. Det finns alltså även goda exempel.

Ridsporten ska vara till för alla, om det var politikerna eniga från höger till vänster.

–?Ridskoleridning bör momsbefrias och ridning klassas som skattefri friskvård, krävde Sven Gunnar Persson (kd).

–?Hästen kan bli en unik brygga mellan generationer, kön och etniska grupper, ansåg Eskil Erlandsson (c).

Hästen har också en växande social roll i vården och i rehabilitering av utsatta grupper.

–?Ibland kan hästen rädda liv på unga flickor som går i självmordstankar och ser hästen som den enda de kan prata med, berättade en engagerad Anita Brodén (fp) .

–?Vi måste ta till vara hästkrafterna i den nya landsbygdsutvecklingen. Och se den mjuka mulens betydelse i samhället, avslutade Ingrid Pettersson (s).

Hästkrafter och mjuka mular – bättre och mer poetiskt kan väl hästen inte beskrivas?

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln