Trump och Kristersson jagar politiska signaler

Migrationspolitiken är ett sätt att vinna väljare

I helgen inledde den amerikanska tull- och migrationsmyndigheten ICE en stort upplagd razzia mot eftersöka och papperslösa invandrare. Tillslaget siktar in sig på hundratals familjer i tiotals städer.

I sak är det inte det konstigt. ICE har - precis som rättsvårdande myndigheter i alla länder - uppgiften att hantera personer som saknar rätt att vistas i landet. Precis det gör man också precis varje vecka, i synnerhet sedan Donald Trump gjort migrationen till hörnpelaren i sin politiska retorik.

Sannolikt var det också därför president Trump redan i förra veckan började skrävla om det kommande tillslaget inför journalister i Washington. Det är konstigt, i alla fall ur ett polistaktiskt perspektiv.

Trumps prat varnar eftersökta

Om du tänker göra en stor insats för att spåra upp och arrestera människor som gömmer sig kan det knappast vara en bra idé att berätta det för pressen. Trumps prat ökar chansen för de som ska gripas att komma undan.

Men för Donald Trump handlar migrationsfrågan inte om polistaktik utan om politisk strategi. Avsikten med razzian som inleddes i helgen är inte i första hand att gripa ett antal kriminella, utan att skicka en politisk signal till de egna väljarna. Det är viktigare att den går fram än att myndigheterna får möjlighet att göra sitt jobb.

Svensk politik på samma kurs

Precis här finns en obehaglig koppling till den svenska politiken. Moderatledaren Ulf Kristersson åkte till årets Almedalsvecka med förslag indragen tolkhjälp och något slags prov i "svenska värderingar". Kristdemokraternas Ebba Busch Thor fyllde i med att dödförklara det mångkulturella samhället.

Det är förslag som om de genomfördes sannolikt skulle försvåra integrationen och göra Sverige ännu mer uppdelat. Men för Kristersson och Busch Thor spelar det ingen roll. Precis som Donald Trump är de nämligen ute efter den politiska signalen, oavsett vilka konsekvenserna blir i verkligheten.