Dra ett streck över migrationspolitiken

Ge gymnasieungdomarna amnesti

Migrationsverket har släppt sin prognos för asylsökande under 2020. Dags att lugnt hitta en ny migrationspolitik, skriver Lotta Ilona Häyrynen.

Stabilt på relativt låga nivåer – så kan man sammanfatta Migrationsverkets senaste prognos över antalet asylärenden för 2020. 23 000 personer beräknas söka asyl, det är 1000 fler än förra året, och en fjärdedel av behandlade ärenden framöver förväntas resultera i bifall.

De samlade utgifterna för migration och nyanländas etablering fortsätter dessutom att minska.

Om politikerna ville ha ett andningshål i och med de tillfälliga migrationslagarna har de alltså fått sin önskan uppfylld. Kanske är det också därför de som vevat mest mot invandrare gått från att prata om flyktingmottagandet till att börja prata om kriminalitet istället. Från Sverigedemokraternas sida är det ganska genomskinligt. Kommer det en dag då samhället lyckats stoppa storstädernas kriminella nätverk och bombdåd lär SD hitta ett nytt samhällsproblem som bara kan lösas genom att kasta ut flyktingar från landet.

Människor flyr krig

För vi får inte, trots tonen i samhällsdebatten, glömma bort att det är människor som framförallt flytt från krig allt handlar om. Migrationsverkets siffror är bara prognoser. Bryter nya krig ut kommer också människorna som har rätt till asyl bli fler.

Man får hoppas att riksdagen faktiskt utnyttjar sin andningspaus för att bygga bättre lagar och mottagande. Mahmoud som är 3 år och fånge i Europas största flyktingläger, Moria på Lesbos, har nämligen ingen andningspaus just nu. Det har inte unga i Sverige som omfattas av den nya gymnasielagen heller. De kastas ut ur landet om de inte hittat ett stadigt jobb inom sex månader efter sin student. Det är en svår sak att lyckas med till och med för den mest pursvenska 18-åring.

Framstressad politik

Den tillfälliga svenska migrationspolitiken blev minst sagt framstressad. I praktiken underlättar den inte mycket för vare sig asylsökande eller för kommunerna som ansvarar för att ta emot dem. Bara antalet har minskat, men många andra problem återstår. Både praktiskt och rättssäkert.

EU-nivå har asylrätten kringskurits i panik och på sina håll i ren rasism. Vi kan nog inte förvänta oss mycket från Bryssel den närmaste tiden. Men för svensk del borde man åtminstone dra ett streck över de senaste åren. Ge de berörda gymnasieungdomarna amnesti och låt riksdagen lugnt och sansat kompromissa fram lagar och regleringsbrev som håller över tid.

Följ ämnen i artikeln