Pappisarna och Akademien delar samma kvinnosyn

Knytblusmanifestation på Stortorget i torsdags.

Vårvärmen drog in över Sverige i går. Vågar man hoppas att det är förändringens vindar vi känner? Knytblusmanifestationerna som arrangerades i flera städer runt om i landet på torsdagen gav hopp om det.

Utanför Börshuset i Gamla stan, där Svenska Akademien varje vecka håller sina torsdagsmöten, hade ett tusental människor samlats. Äldre och yngre, män och kvinnor. Det var en mäktig syn att se hur Stortorget fylldes med vanligt folk som fått nog. Samtliga klädda i en knytblus eller med något slags rosett runt halsen.

Det var en manifestation mot den tystnadskultur som vill sopa historier om sexövergrepp och trakasserier under mattan. Mot ett patriarkat där män håller varandra om ryggen. En protest mot att kvinnor som vågar sätta sig upp mot mansvälden straffas, förnedras och stöts bort. Och en solidaritetshandling för den avträdda ständiga sekreteraren Sara Danius.
Men gårdagens manifestation handlade inte längre bara om Svenska Akademien.

Facebookgrupp för ”pappisar”

Under den senaste veckan har knytblusen – Sara Danius signaturplagg – blivit en symbol för Metoo-rörelsens fortsatta kamp. Det är dessvärre en kamp som behöver ständig syretillförsel även i vad som brukar beskrivas som ett av världens mest jämställda länder.

Gårdagens nyhet om hur medlemmar i en diskussionsgrupp för pappor på Facebook uppmanats att lägga ut nakenbilder – "runkmaterial för våra mindre lyckosamma pappisar" – på sina barns mammor är en sorglig påminnelse om det.

Facebookgruppen har flera hundra medlemmar och beskrivs som ett forum med högt i tak och där man inte kommer att riskera uteslutning i första taget.

Kanske har det varit lockord för pappor som vill tänja på gränserna.

Under ett par timmar hade flera av medlemmarna lagt ut lättklädda bilder på sina – ofta ovetande –respektive och skrivit recensioner och unkna kommentarer om kvinnorna. Administratörerna till gruppen har efteråt tagit avstånd från diskussionen och ska även ha polisanmält händelsen samt uteslutit ett 50-tal medlemmar.

Samma strukturer

Det kan tyckas vara skilda världar; den grabbiga Facebookgruppen och elitmiljöer som Svenska Akademien och den Klubb som den så kallade Kulturprofilen drev under flera år.

Men strukturerna är desamma.

Det är kränkande kommentarer, en nedsättande kvinnosyn, tystnadslöften och krav på manlig lojalitet.

Efterlängtat pressmeddelande

På fredagen publicerade den kvarvarande spillran av Svenska Akademien till sist ett pressmeddelande om den advokatutredning som gjorts om Kulturprofilen. På stolpig svenska står det att ett "oacceptabelt beteende i form av oönskad intimitet har förekommit" hos mannen. Utredningen har också lämnats över till rättsvårdande myndigheter, precis som de avhoppade ledamöterna hela tiden har insisterat på.

Kanske visar dagens pressmeddelande att Akademien äntligen har tagit intryck av den starka opinionen.

Knytblusmanifestationerna påminner om att timmarna är räknade för alla slutna herrklubbar.

Följ ämnen i artikeln